CIA geeft bin Laden-archief van 470.000 documenten vrij

Osama bin Laden, op een foto die door het Amerikaans ministerie van Justitie werd verspreid © /

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft een omvangrijk archief openbaar gemaakt over Osama bin Laden, de in 2011 gedode leider van terreurnetwerk Al Qaida. In het archief zitten videomateriaal en een dagboek. In totaal gaat het om bijna 470.000 documenten, aldus de CIA.

‘De huidige vrijgave van de gevonden brieven, video’s, audiobestanden en ander materiaal van Al Qaida biedt het Amerikaanse volk de mogelijkheid een dieper inzicht te verwerven in de plannen en het werk van de terreurorganisatie’, aldus CIA-directeur Mike Pompeo in een persbericht.

Het archief bevat onder meer een video van de zoon Hamza bin Laden. Ook het persoonlijke dagboek van Osama bin Laden behoort tot de documenten.

De documenten zijn teruggevonden tijdens de operatie van de speciale eenheden in Pakistan in mei 2011. De toenmalige Amerikaanse president Barack Obama maakte destijds bekend dat de 54-jarige bin Laden werd gedood in een vuurgevecht met de special forces, in de stad Abbottabad.

Bin Laden stichtte het terreurnetwerk. Hij geldt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York.

De CIA heeft niet alle informatie uit Abbottabad vrijgegeven. Het gaat onder meer om materiaal dat bij vrijgave de veiligheid van het land in gedrang zou kunnen brengen of dat auteursrechtelijk beschermd is, pornografie, schadelijke software, aldus de CIA. Onder de door auteursrechten beschermde bestanden gaat het onder meer om enkele films zoals Cars en Chicken Little, maar ook documentaires van National Geographic en reportages over Osama bin Laden zelf.

Partner Content