Het was de Californische senator Dianne Feinstein, de voorzitster van de senaatscommissie Inlichtingendiensten, die de kat de bel aanbond. Nadat er al een hele tijd achter de schermen gebakkeleid was over een 6000 pagina's lang rapport van die commissie, beschuldigde Feinstein de inlichtingendienst er op het spreekgestoelte van dat ze illegaal computers doorzocht had, documenten ontvreemd en parlementaire medewerkers geïntimideerd.

Het nog niet vrijgegeven rapport zou aan het licht brengen dat de CIA in de jaren na 9/11 veel verder is gegaan met het gebruik van zogenaamde 'verbeterde ondervragingstechnieken' (lees: folteren) dan tot nog toe aangenomen werd. Onder die technieken: het beruchte 'waterboarding', ofte het gecontroleerd verdrinken van verdachten.

Democratische controle

Een zichtbaar kwade Feinstein, geciteerd door The Washington Post, zei dat ze zich "ernstig zorgen maakt" dat de CIA "het in de grondwet vastgelegde principe van de scheiding der machten" overtreden heeft." Feinstein stelde dat de CIA probeert te verhinderen dat het Amerikaanse parlement de democratische controle houdt over de inlichtingendiensten.

Volgens CIA-directeur John Brennan vergist Feinstein zich. "Wanneer de feiten uitkomen, denk ik dat veel mensen die nu claimen dat er ontzettend gespioneerd en gehackt is hun ongelijk bewezen zullen zien."

Vreselijke details

Feinstein zei dat haar commissie het rapport binnenkort aan het Witte Huis zal overmaken. Ze wil ook dat de officiële geheime status van het document opgeheven wordt. Zo zou het grote publiek kennis kunnen nemen van "de vreselijke details van een CIA-programma dat nooit of te nimmer had mogen bestaan."

Het was de Californische senator Dianne Feinstein, de voorzitster van de senaatscommissie Inlichtingendiensten, die de kat de bel aanbond. Nadat er al een hele tijd achter de schermen gebakkeleid was over een 6000 pagina's lang rapport van die commissie, beschuldigde Feinstein de inlichtingendienst er op het spreekgestoelte van dat ze illegaal computers doorzocht had, documenten ontvreemd en parlementaire medewerkers geïntimideerd.Het nog niet vrijgegeven rapport zou aan het licht brengen dat de CIA in de jaren na 9/11 veel verder is gegaan met het gebruik van zogenaamde 'verbeterde ondervragingstechnieken' (lees: folteren) dan tot nog toe aangenomen werd. Onder die technieken: het beruchte 'waterboarding', ofte het gecontroleerd verdrinken van verdachten.Een zichtbaar kwade Feinstein, geciteerd door The Washington Post, zei dat ze zich "ernstig zorgen maakt" dat de CIA "het in de grondwet vastgelegde principe van de scheiding der machten" overtreden heeft." Feinstein stelde dat de CIA probeert te verhinderen dat het Amerikaanse parlement de democratische controle houdt over de inlichtingendiensten. Volgens CIA-directeur John Brennan vergist Feinstein zich. "Wanneer de feiten uitkomen, denk ik dat veel mensen die nu claimen dat er ontzettend gespioneerd en gehackt is hun ongelijk bewezen zullen zien."Feinstein zei dat haar commissie het rapport binnenkort aan het Witte Huis zal overmaken. Ze wil ook dat de officiële geheime status van het document opgeheven wordt. Zo zou het grote publiek kennis kunnen nemen van "de vreselijke details van een CIA-programma dat nooit of te nimmer had mogen bestaan."