John Brennan, die een toespraak gaf in Washington en later geïnterviewd werd door tv-journalist Charlie Rose, noemde het regime van president Assad "problematisch". "Het is de politiek van mijn regering dat Assad geen deel uitmaakt van de toekomst zoals we die voor Syrië zien". Maar tegelijk willen geen "ineenstorting van de regering (Assad)". "Het laatste wat we willen is toestaan dat jihadistische groepen de hoofdstad Damascus innemen". We willen Assad wel kijt, aldus Brennan, maar niet te snel.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei recent dat er misschien militaire druk nodig is om Assad tot opstappen te bewegen.

20.000 buitenlanders

Brennan schat het aantal buitenlandse IS-strijders op 20.000, afkomstig uit 90 landen. Enkele duizenden zijn uit Westerse landen naar Irak en Syrië getrokken, zei hij.

Ook de CIA denkt volgens hem dat er toenemende spanningen zijn binnen de organisatie, er is in toenemende mate sprake van een interne machtsstrijd en interne executies, niet alleen op theologische grond, maar ook omdat sommigen revolteren tegen de wreedheden van het regime, of het niet pikken dat de buitenlandse strijders een voorkeursbehandeling krijgen, met hogere vergoeding en een beter onderkomen.

"Ik denk dat we zien dat de motor van IS wat afziet, maar dat betekent niet dat hij defect is of dat er geen benzine meer in de tank zit. De groep is goed bewapend en rijkelijk gefinancierd. De strijders zijn gedisciplineerd, gemotiveerd en gehard in de strijd. Als we ze ongemoeid laten, zullen ze niet alleen in Syrië en Irak treffen, maar ook de bredere regio en na verloop van tijd de VS en onze bondgenoten".

John Brennan, die een toespraak gaf in Washington en later geïnterviewd werd door tv-journalist Charlie Rose, noemde het regime van president Assad "problematisch". "Het is de politiek van mijn regering dat Assad geen deel uitmaakt van de toekomst zoals we die voor Syrië zien". Maar tegelijk willen geen "ineenstorting van de regering (Assad)". "Het laatste wat we willen is toestaan dat jihadistische groepen de hoofdstad Damascus innemen". We willen Assad wel kijt, aldus Brennan, maar niet te snel.John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei recent dat er misschien militaire druk nodig is om Assad tot opstappen te bewegen. Brennan schat het aantal buitenlandse IS-strijders op 20.000, afkomstig uit 90 landen. Enkele duizenden zijn uit Westerse landen naar Irak en Syrië getrokken, zei hij. Ook de CIA denkt volgens hem dat er toenemende spanningen zijn binnen de organisatie, er is in toenemende mate sprake van een interne machtsstrijd en interne executies, niet alleen op theologische grond, maar ook omdat sommigen revolteren tegen de wreedheden van het regime, of het niet pikken dat de buitenlandse strijders een voorkeursbehandeling krijgen, met hogere vergoeding en een beter onderkomen. "Ik denk dat we zien dat de motor van IS wat afziet, maar dat betekent niet dat hij defect is of dat er geen benzine meer in de tank zit. De groep is goed bewapend en rijkelijk gefinancierd. De strijders zijn gedisciplineerd, gemotiveerd en gehard in de strijd. Als we ze ongemoeid laten, zullen ze niet alleen in Syrië en Irak treffen, maar ook de bredere regio en na verloop van tijd de VS en onze bondgenoten".