David Petraeus (60) is een ex-generaal wiens strategie om het troepenaantal in Irak te verhogen tot de Amerikaanse terugtrekking uit dat land heeft geleid. Hij stond sinds juli 2011 aan het hoofd van de CIA.

Voor hij de geheime dienst ging leiden was hij opperbevelhebber van de internationale troepen in Afghanistan.

Tegenvaller voor Obama

Volgens de Amerikaanse media heeft Petraeus donderdag zijn ontslag ingediend en heeft president Barack Obama dat vrijdag aanvaard. Het staatshoofd heeft Petraeus voor zijn werk bedankt.

Deskundigen zien het ontslag van de viersterrengeneraal twee dagen na de verkiezingsoverwinning van Obama als tegenvaller voor de herkozen president. Petraeus gold als een kandidaat voor een ministerfunctie in de nieuwe regering.

Verschrikkelijke fout

Uit een brief aan zijn medewerkers citeren de nieuwszenders MSNBC en CNN dat Petraeus zijn buitenechtelijke affaire als een verschrikkelijke fout bestempelt. Zo'n gedrag is niet verenigbaar met zijn leidende positie binnen de CIA, zegt hij.

Televisiezender NBC kreeg naar eigen zeggen uit meerdere bronnen te horen dat Mike Morrell, de huidige vicedirecteur en veteraan van de CIA, de job voorlopig zou worden aangeboden, om dan op een bepaald moment effectief te worden benoemd. Op die manier heeft in juli 1997 ook George Tenet de job gekregen. (Belga/TV)

David Petraeus (60) is een ex-generaal wiens strategie om het troepenaantal in Irak te verhogen tot de Amerikaanse terugtrekking uit dat land heeft geleid. Hij stond sinds juli 2011 aan het hoofd van de CIA. Voor hij de geheime dienst ging leiden was hij opperbevelhebber van de internationale troepen in Afghanistan.Tegenvaller voor Obama Volgens de Amerikaanse media heeft Petraeus donderdag zijn ontslag ingediend en heeft president Barack Obama dat vrijdag aanvaard. Het staatshoofd heeft Petraeus voor zijn werk bedankt. Deskundigen zien het ontslag van de viersterrengeneraal twee dagen na de verkiezingsoverwinning van Obama als tegenvaller voor de herkozen president. Petraeus gold als een kandidaat voor een ministerfunctie in de nieuwe regering.Verschrikkelijke fout Uit een brief aan zijn medewerkers citeren de nieuwszenders MSNBC en CNN dat Petraeus zijn buitenechtelijke affaire als een verschrikkelijke fout bestempelt. Zo'n gedrag is niet verenigbaar met zijn leidende positie binnen de CIA, zegt hij. Televisiezender NBC kreeg naar eigen zeggen uit meerdere bronnen te horen dat Mike Morrell, de huidige vicedirecteur en veteraan van de CIA, de job voorlopig zou worden aangeboden, om dan op een bepaald moment effectief te worden benoemd. Op die manier heeft in juli 1997 ook George Tenet de job gekregen. (Belga/TV)