De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft al herhaaldelijk chemische wapens ingezet op het oorlogsterrein in Syrië. IS is ook in staat, chemische wapens als mosterdgas en chloorgas aan te maken en die ook buiten het "kalifaat" -Irak en Syrië- te gebruiken. Dat heeft de baas van de Amerikaanse geheime dienst CIA, John Brennan, in een interview met de zender CBS gezegd.

Zijn uitspraken gelden niet als onthullingen - de feiten zijn al langer bekend - maar zijn opmerkelijk omdat Washington lange tijd het inzetten van chemisch tuig exclusief toeschreef aan het regime van president Bashar al-Assad.

Brennan echode uitspraken die Director of National Intelligence James Clapper dinsdag maakte: IS "heeft giftige chemische producten in Irak en Syrië gebruikt, waaronder mosterdgas", zei Clapper toen. Voor de regering-Assad gold het gebruik van chemische wapens lange tijd als een "rode lijn": een overtreding van het internationale verbod op ABC-wapens zou Damascus duur te staan komen, luidde het bij de regering-Obama.

Die lijn zou Damascus in augustus 2013 hebben overschreden met de gifgasaanval (met sarin) in Ghouta. Later onderzoek wees echter in de richting van een aanval van islamistische rebellen met vanuit of door Turkije geleverd saringas. Om een invasie van Syrië te vermijden, wist Moskou destijds Syrië te overtuigen zijn chemisch arsenaal te vernietigen.(Belga/NSK)

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft al herhaaldelijk chemische wapens ingezet op het oorlogsterrein in Syrië. IS is ook in staat, chemische wapens als mosterdgas en chloorgas aan te maken en die ook buiten het "kalifaat" -Irak en Syrië- te gebruiken. Dat heeft de baas van de Amerikaanse geheime dienst CIA, John Brennan, in een interview met de zender CBS gezegd. Zijn uitspraken gelden niet als onthullingen - de feiten zijn al langer bekend - maar zijn opmerkelijk omdat Washington lange tijd het inzetten van chemisch tuig exclusief toeschreef aan het regime van president Bashar al-Assad.Brennan echode uitspraken die Director of National Intelligence James Clapper dinsdag maakte: IS "heeft giftige chemische producten in Irak en Syrië gebruikt, waaronder mosterdgas", zei Clapper toen. Voor de regering-Assad gold het gebruik van chemische wapens lange tijd als een "rode lijn": een overtreding van het internationale verbod op ABC-wapens zou Damascus duur te staan komen, luidde het bij de regering-Obama.Die lijn zou Damascus in augustus 2013 hebben overschreden met de gifgasaanval (met sarin) in Ghouta. Later onderzoek wees echter in de richting van een aanval van islamistische rebellen met vanuit of door Turkije geleverd saringas. Om een invasie van Syrië te vermijden, wist Moskou destijds Syrië te overtuigen zijn chemisch arsenaal te vernietigen.(Belga/NSK)