Christenen worden wereldwijd het ergst vervolgd in Noord-Korea. Al voor de elfde keer op rij voert het communistische land de lijst van landen aan. Dat blijkt uit de wereldvervolgingsindex 2013, die de christelijke hulporganisatie Open Doors in het Duitse Kelkheim (Hessen) publiceerde.

Op de plaatsen twee en drie volgen Saoedi-Arabië en Afghanistan. Vooral in Afrika is de christenvervolging volgens de organisatie toegenomen. De Afrikaanse landen Mali, Tanzania, Kenia, Oeganda en Niger zijn voor het eerst in de index vertegenwoordigd. Het moslimextremisme is de de voornaamste bron voor systematische christenvervolging.

Volgens schattingen van Open Doors worden wereldwijd rond de 100 miljoen mensen wegens hun christelijk geloof vervolgd. Velen onder hen kunnen zoals bijvoorbeeld in Noord-Korea hun geloof slechts in het geheim belijden. Ondanks de toename van de vervolgingen groeit het aantal christelijke geloofsgemeenschappen in vele landen.

Het aantal christenen in Afrika en Zuid-Amerika hebben zich sinds de jaren zeventig verdubbeld, in Azië verdrievoudigd. Het rapport baseerde zich op de periode tussen november 2011 en eind oktober 2012.

De hulporganisatie evalueert jaarlijks de geloofsvrijheid voor christenen in 50 landen aan de hand van eigen bevragingen, berichten over aanvallen en schattingen van deskundigen. De wereldvervolgingsindex 2013 van Open Doors: 1. Noord-Korea, 2. Saoedi-Arabië, 3. Afghanistan, 4. Irak, 5. Somalië, 6. Malediven, 7. Mali, 8. Iran, 9. Jemen, 10. Eritrea. (Belga/RDM)

Christenen worden wereldwijd het ergst vervolgd in Noord-Korea. Al voor de elfde keer op rij voert het communistische land de lijst van landen aan. Dat blijkt uit de wereldvervolgingsindex 2013, die de christelijke hulporganisatie Open Doors in het Duitse Kelkheim (Hessen) publiceerde. Op de plaatsen twee en drie volgen Saoedi-Arabië en Afghanistan. Vooral in Afrika is de christenvervolging volgens de organisatie toegenomen. De Afrikaanse landen Mali, Tanzania, Kenia, Oeganda en Niger zijn voor het eerst in de index vertegenwoordigd. Het moslimextremisme is de de voornaamste bron voor systematische christenvervolging. Volgens schattingen van Open Doors worden wereldwijd rond de 100 miljoen mensen wegens hun christelijk geloof vervolgd. Velen onder hen kunnen zoals bijvoorbeeld in Noord-Korea hun geloof slechts in het geheim belijden. Ondanks de toename van de vervolgingen groeit het aantal christelijke geloofsgemeenschappen in vele landen. Het aantal christenen in Afrika en Zuid-Amerika hebben zich sinds de jaren zeventig verdubbeld, in Azië verdrievoudigd. Het rapport baseerde zich op de periode tussen november 2011 en eind oktober 2012. De hulporganisatie evalueert jaarlijks de geloofsvrijheid voor christenen in 50 landen aan de hand van eigen bevragingen, berichten over aanvallen en schattingen van deskundigen. De wereldvervolgingsindex 2013 van Open Doors: 1. Noord-Korea, 2. Saoedi-Arabië, 3. Afghanistan, 4. Irak, 5. Somalië, 6. Malediven, 7. Mali, 8. Iran, 9. Jemen, 10. Eritrea. (Belga/RDM)