Chris Christie ondersteunt Trump – Rubio en Trump gooien met modder

Donald Trump krijgt de steun van zijn vroegere rivaal Chris Christie, gouverneur van New Jersey © REUTERS
Rudi Rotthier

De dag na een moeilijk debat kondigde Donald Trump aan dat hij de steun ontvangt van zijn vroegere rivaal, Chris Christie. Ook na dat debat bleven de schermutselingen tussen Marco Rubio en Trump voortduren. Misschien had Trump tijdens het debat in zijn broek geplast, suggereerde Rubio. Rubio bracht zijn make-up aan met een truweel, stelde Trump.

Toen Chris Christie nog Republikeins presidentskandidaat was, boterde het niet zo best tussen hem en Donald Trump. Christie zei tijdens zijn campagne dat Trump het juiste temperament miste om president te zijn. Trump noemde Christie een kind, dat blij was in de helikopter van de president te mogen rondvliegen. Christie, gouverneur van New Jersey, was het uitdrukkelijk oneens met Trumps voorstel om moslims tijdelijk uit de VS te houden.

Enkele weken geleden, net voor de voorverkiezing in New Hampshire, ging Christie tijdens een tv-debat in de aanval tegen Marco Rubio, die hij afschilderde als een robotachtige marionet van zijn medewerkers. Rubio had het erg lastig, herhaalde steeds maar dezelfde zinnetjes, en werd uiteindelijk slechts vijfde in de uitslag in New Hampshire. Evenwel: Christie deed het nog slechter en hij beëindigde zijn campagne.

Noodscenario?

Christie noemt Trump nu de beste kandidaat om Democraat Hillary Clinton aan te pakken in de uiteindelijke presidentscampagne. Het hoeft geen betoog dat hij geen sympathie heeft voor Rubio die hij als typische insider van Washington omschreef, terwijl Trump, zei hij, Washington door mekaar zal schudden.

De beslissing van Christie was een opsteker voor Trump, die de pers iets anders gaf om over te praten dan het moeizaam debat, waarin Rubio voor velen de bovenhand had gekregen. Het nieuws was ook compleet verrassend – men had Christie eerder aan de zijde van John Kasich verwacht, de gouverneur van Ohio.

De vraag werd meteen geopperd of Christie nu de kandidaat vicepresident wordt, maar hijzelf ontkende dat. Hij wil adviseren en in de privésector aan de slag.

Een andere theorie is: de Republikeinse partij probeert een noodoptie warm te houden. Ze zet in op Marco Rubio om Trump te bestrijden, maar tegelijk schuift ze boegbeeld Christie naar voor om de Trump-campagne van binnenuit bij te sturen.

Wie zweet het meest?

De tweestrijd tussen Rubio en Trump, in alle hevigheid opgelaaid tijdens het debat van donderdag, ging vrijdagonverpoosd verder, en zonder dat er enige niveauverhoging te noteren viel.

Rubio hekelde eerst de vele spelfouten in de (intussen verwijderde) tweets die Trump na het debat had verstuurd. Misschien, opperde Rubio, had hij voor zijn tweets, zoals voor Trump Tower, een buitenlandse arbeider ingehuurd. Tijdens de publicitaire pauzes van het debat, zo ging de senator uit Florida verder, had Trump make-up gevraagd voor zijn zwetende bovenlip. Bovendien liet hij een levensgrote spiegel brengen, terwijl de kandidaten enkel van borsthoogte in beeld kwamen. “Ik weet het niet, misschien wilde hij zich ervan vergewissen dat zijn broek niet nat was”.

Rubio noemde Trump bij herhaling een bedrieger (con-artist). Hij zei ook dat de “partij van Reagan” zou splitten als Trump de nominatie wint.

Trump van zijn kant had het enkele uren later over Rubio als iemand die verstart als hij onder stress komt, en die buitensporig zweet. “Ik zag plassen aan zijn voeten. Ik vroeg me af wat het was”. Tijdens het debat, aldus Trump, liet hij de make-up met een truweel aanbrengen, “ik wil niet zeggen dat hij het deed om zijn oren te verbergen”. Stel je voor, aldus Trump, dat zo iemand met Poetin moet onderhandelen, drijfnat: “een makkelijke brok voor Poetin”. Trump gooide water in het rond om te illustreren hoe hard Rubio zweet.

Partner Content