Er worden momenteel 73 mensen behandeld voor cholera in Port-au-Prince. Tientallen anderen worden onderzocht omdat ze kenmerken vertonen van de ziekte. In Cité-Soleil, de armste wijk van de hoofdstad, is al een choleradode bevestigd.

Volgens de Britse omroep BBC verwacht de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie Paho dat in de komende jaren honderdduizenden Haïtianen besmet zullen worden met het virus.

Sloppenwijken en tentenkampen

Port-au-Prince is de grootste stad van Haïti en bestaat voornamelijk uit sloppenwijken. De sanitaire omstandigheden en de watervoorziening zijn er slecht. De ideale omstandigheden voor een snelle verspreiding van de ziekte, aldus dokter Jon K. Andrus, de adjunct-directeur van Paho. Bovendien leven er tienduizenden mensen in vluchtig opgetrokken tenten en hutjes sinds de zware aardbeving van 12 januari. Door de overstromingen die de doortocht van orkaan Thomas vrijdag met zich meebracht, verergerde de toestand nog.

Nationale veiligheid

De cholera-epidemie brak midden oktober uit in het centrum en het noorden van Haïti. In het hele land ondergingen al 9000 mensen een behandeling voor symptomen van cholera. Voorlopig stierven 583 mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Op een nieuwsconferentie zei de voorzitter van het Ministerie van Gezondheid, Gabriël Thimote, dat het niet langer gaat om een noodgeval. De bestrijding van de uitdijende epidemie is intussen een zaak van nationale veiligheid.

Er worden momenteel 73 mensen behandeld voor cholera in Port-au-Prince. Tientallen anderen worden onderzocht omdat ze kenmerken vertonen van de ziekte. In Cité-Soleil, de armste wijk van de hoofdstad, is al een choleradode bevestigd. Volgens de Britse omroep BBC verwacht de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie Paho dat in de komende jaren honderdduizenden Haïtianen besmet zullen worden met het virus. Sloppenwijken en tentenkampen Port-au-Prince is de grootste stad van Haïti en bestaat voornamelijk uit sloppenwijken. De sanitaire omstandigheden en de watervoorziening zijn er slecht. De ideale omstandigheden voor een snelle verspreiding van de ziekte, aldus dokter Jon K. Andrus, de adjunct-directeur van Paho. Bovendien leven er tienduizenden mensen in vluchtig opgetrokken tenten en hutjes sinds de zware aardbeving van 12 januari. Door de overstromingen die de doortocht van orkaan Thomas vrijdag met zich meebracht, verergerde de toestand nog. Nationale veiligheid De cholera-epidemie brak midden oktober uit in het centrum en het noorden van Haïti. In het hele land ondergingen al 9000 mensen een behandeling voor symptomen van cholera. Voorlopig stierven 583 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Op een nieuwsconferentie zei de voorzitter van het Ministerie van Gezondheid, Gabriël Thimote, dat het niet langer gaat om een noodgeval. De bestrijding van de uitdijende epidemie is intussen een zaak van nationale veiligheid.