Chinese smog is nucleaire winter

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De luchtvervuiling in China bereikt deze week recordhoogtes. Wetenschappers vergelijken de situatie met een nucleaire winter. Ondertussen geraken de voorraden van gezichtsmaskers op.

Chinese wetenschappers waarschuwen dat de giftige luchtvervuiling in het land zo erg is, dat het op een nucleaire winter gaat lijken. De luchtvervuiling in het noorden van China heeft enorme hoogtes bereikt.

Geen zonlicht

De smog is in sommige gebieden zo dicht, dat mensen slechts zo’n 100 meter voor zich uit kunnen kijken. Maar Chinese wetenschappers vergelijken de situatie met een nucleaire winter: een dichte concentratie van luchtvervuiling kan ook een negatief effect op planten hebben. Het zonlicht wordt belemmerd en de fotosynthese van planten vertraagd. De gevaarlijke smog kan zo de voedselvoorraad van het land aantasten.

De concentratie van de PM 2.5-deeltjes – die klein genoeg zijn om tot diep in de longen door te dringen, in de bloedbaan terecht kunnen komen en gelinkt worden aan honderdduizenden vroegtijdige overlijdens – bereikte 505 microgram per kubieke meter in Peking. In het nabijgelegen Xinji, in de provincie Hebei, meldden officiële Chinese cijfers een concentratie van 761. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een veilig niveau van uiterst 25 aangeeft.

In China wordt een concentratie boven 300 ‘gevaarlijk’ genoemd. De bevolking wordt dan gevraagd binnen te blijven en geen intensieve activiteiten in de buitenlucht te doen. Toch ging de president Xi Jinping even wandelen in het historisch centrum van Peking. Zonder gezichtsmasker, tegen het advies van zijn eigen regering in.

Voorraad op

De verstikkende smog heeft de verkoop van antivervuilingsproducten en gezichtsmaskers aangedreven. Onlineverkopers hebben moeite om de enorme vraag bij te houden. Vele verkopers gaven al aan door hun voorraad te zitten en pas tegen april een nieuwe lading te kunnen aanbieden.

De verslechterende luchtvervuiling heeft de economie al hard geraakt. Vluchten worden geannuleerd, autowegen afgesloten en toeristen blijven thuis.

Chinese steden worden al jaren geteisterd door extreme luchtvervuiling. Die vervuiling is vooral te wijten aan de uitstoot van koolcentrales. De luchtvervuiling in China wordt ook toegeschreven aan de snelle verstedelijking, extreme economische ontwikkeling, verhoogd autogebruik en klimaatverandering. De smogconcentraties zijn meestal nog hoger tijdens de winter.

Het Nationale Meteorologisch Centrum in China verwacht dat de extreme smog zal aanhouden tot donderdag 27 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content