Chinese scholieren mogen geen Kerstmis vieren wegens ’te westers’

Kerstmis in Shenyang © Reuters

In het oosten van China geldt in enkele scholen een verbod om Kerstmis te vieren omdat de traditie als ’te westers’ wordt beschouwd.

Een metropool in het oosten van China met een grote christelijke gemeenschap heeft de scholen verboden Kerstmis te vieren, een traditie die te “westers” bevonden wordt. Een Chinese universiteit heeft van haar kant alle festiviteiten verboden en haar studenten gedwongen naar propagandafilms te kijken.

In Wenzhou, in de provincie Zhejiang, decreteerde het onderwijsdepartement van het stadsbestuur dat geen enkel kerstevenement georganiseerd mag worden in de scholen, zo meldde de krant Global Times. De plaatselijke autoriteiten zeiden volgens de officiële krant dat ze “de scholen er wilden toe aanzetten meer aandacht te besteden aan de traditionele Chinese feesten”.

Filosoof Confucius

Wenzhou, dat soms “het Jeruzalem van het Oosten” genoemd wordt, telt naar schatting 1 miljoen christenen. Religieuze praktijken worden in China strikt omkaderd door de regerende communistische partij, die officieel atheïstisch is.

Een universiteit in Xi’an (in het noorden) besliste elke kerstviering te weren van de campus. Ze dwong de studenten naar eindeloze films ter glorie van de filosoof Confucius te kijken, meldden verscheidene staatsmedia. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content