Chinese autoriteiten leggen lockdown op in Zhengzhou na protesten

(Archiefbeeld) Covidtesten in Zhengzhou in de provincie Henan in januari 2022. De stad Zhengzhou met een site van Foxconn, één van de belangrijkste leveranciers van Apple, wordt regelmaltig aan covidmaatregelen blootgesteld. © Reuters

In de Chinese stad Zhengzhou zijn verschillende wijken in lockdown geplaatst wegens een uitbraak van het coronavirus die tot gewelddadige protesten heeft geleid.

Mensen die in het stadscentrum wonen, mogen het gebied niet langer verlaten zonder een negatieve COVID-19-test en toestemming van de plaatselijke autoriteiten. Ze kregen het advies om hun huizen niet te verlaten “tenzij dat noodzakelijk is”.

De beperkende maatregelen, die om middernacht vrijdag ingaan en vijf dagen duren, hebben betrekking op meer dan 6 miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking van de stad. Volgens de instructies van de autoriteiten, die woensdag laat werden gepubliceerd, moeten de inwoners van acht districten ook gedurende vijf dagen dagelijks een PCR-test ondergaan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

China is de enige grote economie ter wereld die nog probeert om de verspreiding van het coronavirus op drastische wijze tegen te gaan. Die strategie zorgt bij een groot deel van de bevolking in toenemende mate voor mentale uitputting en wrevel nu de pandemie weldra haar vierde jaar ingaat.

Artikel wordt vervolgd onder de tweet van William Yang, Azië-correspondent van Deutsche Welle (DW)

Woensdag braken in Zhengzhou op een site van het Taiwanees bedrijf Foxconn, de grootste iPhone-fabrikant ter wereld, nog rellen uit onder de arbeiders wegens onbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van coronabesmettingen. De gigafabriek, waar zo’n 200.000 werknemers aan de slag zijn, kent de jongste tijd een nieuwe opstoot van de coronabesmettingen. De vestiging werkt momenteel in een gesloten bubbel, afgesneden van de buitenwereld.

Partner Content