Qu Xing zei dat in een interview met het Chinese staatspersagentschap Xinhua.

Spel

Volgens de topdiplomaat is de crisis in Oekraïne te wijten aan de wedijver tussen Rusland en het Westen. 'De oorzaak van de crisis is het spel tussen Rusland en de westerse machten, voornamelijk de Verenigde Staten en de Europese Unie', zegt hij. 'Zonder tussenkomst van buitenaf door verschillende machten zou het Oekraïense probleem niet geëscaleerd zijn tot de ernstige crisis die het nu is.'

Hij roept letterlijk het Westen op 'om de 'zero-sum-mentaliteit' (aansturen op een situatie met enkel verliezers, nvdr.) te laten vallen en de echte veiligheidszorgen van Rusland in overweging nemen.'

Verder waarschuwt hij dat Moskou zich onrechtvaardig behandeld zal voelen als het Westen niet kiest voor een andere aanpak en dat het buitenlands beleid van Washington afgeleid wordt door de Amerikaanse betrokkenheid in Oekraïne.

Partij

Zijn uitspraken zijn een duidelijke steunbetuiging aan Rusland in het conflict, en dat is opmerkelijk. China en Rusland trekken vaak aan hetzelfde eind bij internationale conflicten, maar Peking heeft zich over Oekraïne nog niet echt nadrukkelijk uitgesproken. Het wil zich, zo merkt Reuters op, ook niet te veel moeien met Oekraïne, uit vrees een belangrijke partner tegen de schenen te schoppen.

De uitspraken van Qu Xing komen er op een moment dat de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) strengere sancties tegen Rusland in overweging nemen. De VS, de EU en ook Oekraïne beschuldigen Rusland ervan dat de separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne te steunen, hetgeen de regering in Moskou ontkent. (KVDA)

Qu Xing zei dat in een interview met het Chinese staatspersagentschap Xinhua. Volgens de topdiplomaat is de crisis in Oekraïne te wijten aan de wedijver tussen Rusland en het Westen. 'De oorzaak van de crisis is het spel tussen Rusland en de westerse machten, voornamelijk de Verenigde Staten en de Europese Unie', zegt hij. 'Zonder tussenkomst van buitenaf door verschillende machten zou het Oekraïense probleem niet geëscaleerd zijn tot de ernstige crisis die het nu is.'Hij roept letterlijk het Westen op 'om de 'zero-sum-mentaliteit' (aansturen op een situatie met enkel verliezers, nvdr.) te laten vallen en de echte veiligheidszorgen van Rusland in overweging nemen.' Verder waarschuwt hij dat Moskou zich onrechtvaardig behandeld zal voelen als het Westen niet kiest voor een andere aanpak en dat het buitenlands beleid van Washington afgeleid wordt door de Amerikaanse betrokkenheid in Oekraïne.Zijn uitspraken zijn een duidelijke steunbetuiging aan Rusland in het conflict, en dat is opmerkelijk. China en Rusland trekken vaak aan hetzelfde eind bij internationale conflicten, maar Peking heeft zich over Oekraïne nog niet echt nadrukkelijk uitgesproken. Het wil zich, zo merkt Reuters op, ook niet te veel moeien met Oekraïne, uit vrees een belangrijke partner tegen de schenen te schoppen.De uitspraken van Qu Xing komen er op een moment dat de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) strengere sancties tegen Rusland in overweging nemen. De VS, de EU en ook Oekraïne beschuldigen Rusland ervan dat de separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne te steunen, hetgeen de regering in Moskou ontkent. (KVDA)