Het Chinese Volkscongres heeft gestemd voor de economische doelstellingen en het vijfjarenplan van premier Li Keqiang en zijn Communistische Partij. 98 procent van de afgevaardigden stemden voor het plan dat mikt op een economische groei van 6,5 tot 7 procent en een stijging van de jaarlijkse militaire uitgaven met 7,6 procent.

Met 27 tegenstemmen en 16 onthoudingen was de tegenstand tegen de vooropgelegde doelstellingen groter dan andere jaren. Het Volkscongres heeft echter nog nooit een ontwerp afgekeurd.

Verbeteren van snelwegen

Het was jaren geleden dat de stijging van de militaire uitgaven nog onder 10 procent kwam te liggen. Ter vergelijking: in 2015 ging het om een stijging van 10,1 procent, het jaar ervoor bedroeg de stijging 12,2 procent.

Van de bijna 2.900 afgevaardigden in het Volkscongres stemde ook 97 procent voor de ontwerpresolutie van het 13de vijfjarenplan voor sociale en economische vooruitgang tot het jaar 2020. In dat plan staat onder meer de creatie van 50 miljoen nieuwe jobs in de steden opgenomen, net als het verbeteren van de snelwegen en hogesnelheidslijnen voor treinen. Daarnaast wil de Partij dat de sector van de wetenschappen en technologie een economische groei van 60 procent bereikt. In het plan worden bovendien de doelen herhaald om het inkomen en het bruto binnenlands product te verdubbelen tussen 2010 en 2020.

Zwakste groei in meer dan kwarteeuw

Critici hebben al gereageerd dat het plan te weinig aandacht heeft voor het ondersteunen van innovatie en de marktmechanismen niet voldoende hun werk laat doen, maar daarentegen te veel focust op rol van de overheidsplanning.

De Chinese economie groeide vorig jaar met 6,9 procent en haalde zo de doelstelling van 7 procent niet. Het ging om de zwakste groei in meer dan een kwarteeuw. (Belga/AVE)

Het Chinese Volkscongres heeft gestemd voor de economische doelstellingen en het vijfjarenplan van premier Li Keqiang en zijn Communistische Partij. 98 procent van de afgevaardigden stemden voor het plan dat mikt op een economische groei van 6,5 tot 7 procent en een stijging van de jaarlijkse militaire uitgaven met 7,6 procent.Met 27 tegenstemmen en 16 onthoudingen was de tegenstand tegen de vooropgelegde doelstellingen groter dan andere jaren. Het Volkscongres heeft echter nog nooit een ontwerp afgekeurd.Het was jaren geleden dat de stijging van de militaire uitgaven nog onder 10 procent kwam te liggen. Ter vergelijking: in 2015 ging het om een stijging van 10,1 procent, het jaar ervoor bedroeg de stijging 12,2 procent. Van de bijna 2.900 afgevaardigden in het Volkscongres stemde ook 97 procent voor de ontwerpresolutie van het 13de vijfjarenplan voor sociale en economische vooruitgang tot het jaar 2020. In dat plan staat onder meer de creatie van 50 miljoen nieuwe jobs in de steden opgenomen, net als het verbeteren van de snelwegen en hogesnelheidslijnen voor treinen. Daarnaast wil de Partij dat de sector van de wetenschappen en technologie een economische groei van 60 procent bereikt. In het plan worden bovendien de doelen herhaald om het inkomen en het bruto binnenlands product te verdubbelen tussen 2010 en 2020.Critici hebben al gereageerd dat het plan te weinig aandacht heeft voor het ondersteunen van innovatie en de marktmechanismen niet voldoende hun werk laat doen, maar daarentegen te veel focust op rol van de overheidsplanning.De Chinese economie groeide vorig jaar met 6,9 procent en haalde zo de doelstelling van 7 procent niet. Het ging om de zwakste groei in meer dan een kwarteeuw. (Belga/AVE)