Chinees nieuwjaar: wat brengt het Jaar van de Geit?

© Reuters

Wat voorspellen Chinese astrologen voor het Jaar van de Geit? ‘Het wordt geen goed jaar, maar beter dan het Jaar van het Paard.’

De Chinezen hebben in de nacht van woensdag op donderdag het nieuwe jaar, het jaar van de geit, verwelkomd met, natuurlijk, veel vuurwerk. Toch deelde niet iedereen in de vuurwerkvreugde. Het stadsbestuur van hoofdstad Peking en enkele andere grootsteden heeft de bevolking aangespoord om voor deze viering, vanwege de smog, iets minder pijlen af te schieten.

Schaap of geit?

Volgens de traditionele Chinese kalender begint donderdag om middernacht het jaar van het schaap, of de geit – met het Chinese woord “Yang” worden die twee diersoorten bedoeld. De geit volgt het voorbije Jaar van het Paard.

Het Chinees nieuwjaar gaat traditioneel gepaard met heel wat bijgeloof. Zo maakte de bekende Chinese astroloog Thean Y Nang in Maleisië zijn jaarlijkse voorspellingen bekend in het boek ‘Master Thean Y Nang’s astrological predictions‘. Hij ziet het nieuwe jaar rooskleuriger in dan het voorbije Jaar van het Paard. Thean voorspelde eerder al de terroristische aanslagen van 11 september in 2001, de aardbeving in Sichuan in 2008 en een immense hoeveelheid ongeluk voor Maleisië in 2014, lang voor het eerste vliegtuig van Malaysia Airlines verdween.

Het Jaar ven de Houten Geit wordt geassocieerd met de elementen hout en aarde. Het element aarde is ons echter dit jaar ongunstig gezind. ‘Dat betekent een veelheid aan rampen zoals landverschuivingen, het instorten van bruggen en constructieproblemen’, meent Thean. Ook de landen rond de Pacifische Ring van Vuur, die vaak door aardbevingen geteisterd worden, zullen opnieuw het slachtoffer worden van de grillen van de Aarde.

Oorlog in het Midden-Oosten

Daarbij komt nog dat de combinatie van elementen een volatiele politieke situatie zal blijven veroorzaken, wat tot fluctuaties in de wereldwijde economie zal leiden. De astroloog waarschuwt voor financiële verliezen in 2015. Ook ziet hij in 2015 een oorlog in het Midden-Oosten, wat in de hele wereld tot een toenemend gevoel van onveiligheid zal leiden.

Sectoren in de hout- en watersector, zoals meubelen, boeken, kleding, zee- en luchtvaart en de entertainmentindustrie, zullen het dit jaar moeilijk krijgen. Door het gebrek aan het element metaal zullen de goud- en zilverprijzen dan weer stijgen, meent Thean.

Ondanks de verwachte turbulenties in 2015, meent de Maleisiër toch dat het Jaar van de Geit een beter jaar wordt dan het Jaar van het Paard. De wereld zal met minder ongeluk worden geconfronteerd dan in 2014, wat een zorgelijk jaar was.

Grootste jaarlijkse volksverhuizing ter wereld

Voor de Chinezen is Nieuwjaar het belangrijskte feest van het jaar. Honderden miljoenen zijn voor de feestdagen naar hun familie gereisd voor de grootste jaarlijkse volksverhuizing ter wereld. Ook vanuit het buitenland reizen vele Chinezen terug naar hun familie. Volgens de autoriteiten gaat het dit jaar om meer dan 2,8 miljard “ritten” met trein, bus, vliegtuig en auto. Ruim 20 jaar geleden waren het er nog slechts 800 miljoen. (TE)

Geiten zijn geboren in de jaren 1919, 1931, 1943, 1967, 1979, 1991, 2003 of 2015. Van geiten wordt gezegd dat ze aangenaam en sociaal zijn, zich meer laten leiden door het hart dan door het hoofd, maar ook dat ze goedgelovig en onbeslist zijn. Bekende geiten zijn Steve Jobs en Bill Gates.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content