China waarschuwt tijdens bezoek Pelosi aan Taiwan: ‘Wie China beledigt, wordt gestraft’

Chinees minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi © GETTY

‘Wie China beledigt, zal gestraft worden.’ Daarvoor heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi woensdag gewaarschuwd, als reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

‘Dit is een klucht, puur en simpel. Onder het mom van ‘democratie’ schenden de VS de soevereiniteit van China’, aldus de minister, die waarschuwde dat er ‘geen ontkomen aan de sancties zal zijn’.

Het bezoek van Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, doet de gemoederen hoog oplopen in China. Als reactie op het bezoek kondigde Peking meteen militaire manoeuvres aan in de regio. Taiwan verklaarde dan weer ‘niet terug te deinzen voor de dreiging’.

Sancties

China heeft woensdag al handelssancties afgekondigd tegen Taiwan. Het land verbiedt voortaan de import van bepaalde citrusvruchten en vissen uit Taiwan. Ook de export van zand naar het eiland wordt verboden.

De Chinese autoriteiten verwijzen naar het feit dat ze ‘herhaaldelijk’ een schadelijk type luis op de citrusvruchten hebben aangetroffen. Ook werd een teveel aan pesticiden vastgesteld, klinkt het. Voor het verbod op de vissoorten wordt dan weer verwezen naar het coronavirus. Voor het uitvoerverbod op zand naar Taiwan werd geen verklaring gegeven. Het verbod gaat meteen in. 

Zand wordt in Taiwan vooral gebruikt voor de productie van beton, en het eiland is erg afhankelijk van import.

Het is niet de eerste keer dat China handelssancties treft tegen het eiland. Zo werd in 2021 de invoer van ananassen vanuit Taiwan verboden, waarbij verwezen werd naar de aanwezigheid van parasieten. Maar kenners beschouwden de maatregel toen ook als een politieke sanctie.

China is de belangrijkste handelspartner van het eiland: de handel tussen beide landen bedroeg vorig jaar 328 miljard dollar (+26 procent).

Partner Content