De nationale Chinese gezondheidscommissie bevestigt dat het land de al veertig jaar bestaande eenkindpolitiek wil hervormen naar een tweekindpolitiek. De Chinese regering overweegt om koppels, waarvan slechts een van de partners enig kind is, toe te laten een tweede kind te krijgen. Vandaag is het recht op een tweede kind enkel weggelegd voor koppels waarvan beide partners enig kind zijn.

De belangrijkste reden voor de wijziging is de verwachting dat er vanaf 2050 niet genoeg jongeren zullen zijn tussen de 19 en 24 jaar oud om in de fabrieken te werken. Het aantal jonge werkende blijft dalen, terwijl de oudere bevolking in snel tempo toeneemt. De regering overweegt daarom ook om de pensioenleeftijd op te trekken.

Scheve verhouding jongens en meisjes

Bovendien moet de eenkindpolitiek de scheve verhouding tussen jongens en meisjes rechttrekken. Vooral op het platteland is er een overvloed aan jonge mannen die geen huwbare partner vinden.

De volledige vrijheid over het aantal kinderen is voor Chinezen nog niet in zicht. De overheid benadrukt dat grondstoffen, land en water erg schaars blijven en daarom twee kinderen het maximum toegestane aantal kan zijn. (AVE)

De nationale Chinese gezondheidscommissie bevestigt dat het land de al veertig jaar bestaande eenkindpolitiek wil hervormen naar een tweekindpolitiek. De Chinese regering overweegt om koppels, waarvan slechts een van de partners enig kind is, toe te laten een tweede kind te krijgen. Vandaag is het recht op een tweede kind enkel weggelegd voor koppels waarvan beide partners enig kind zijn. De belangrijkste reden voor de wijziging is de verwachting dat er vanaf 2050 niet genoeg jongeren zullen zijn tussen de 19 en 24 jaar oud om in de fabrieken te werken. Het aantal jonge werkende blijft dalen, terwijl de oudere bevolking in snel tempo toeneemt. De regering overweegt daarom ook om de pensioenleeftijd op te trekken. Scheve verhouding jongens en meisjes Bovendien moet de eenkindpolitiek de scheve verhouding tussen jongens en meisjes rechttrekken. Vooral op het platteland is er een overvloed aan jonge mannen die geen huwbare partner vinden. De volledige vrijheid over het aantal kinderen is voor Chinezen nog niet in zicht. De overheid benadrukt dat grondstoffen, land en water erg schaars blijven en daarom twee kinderen het maximum toegestane aantal kan zijn. (AVE)