China versoepelt coronabeperkingen in heel het land 

© Getty

China heeft woensdag aangekondigd de coronabeperkingen in heel het land te versoepelen. Het land viert zo de teugels van zijn strenge zerocovidbeleid na historische protesten.

Volgens het nieuwe tienpuntenplan dat door de nationale gezondheidscommissie (NHC) is bekendgemaakt, zullen asymptomatisch besmette personen en lichte gevallen die thuis in quarantaine kunnen gaan, dat in het algemeen ook doen. 

Dat is een radicale verandering ten opzichte van de norm die bijna drie jaar van kracht was, die stelde dat elke coronapatiënt naar een quarantainecentrum moest worden gebracht.

Bovendien komen er minder massale verplichte PCR-tests, waarbij inwoners zich meerdere keren per week moesten laten testen om openbare plaatsen te bezoeken.

Het zal voortaan ook mogelijk zijn om van de ene Chinese provincie naar de andere te reizen zonder een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud te moeten voorleggen. Bovendien zal ook bij aankomst geen test vereist zijn. 

De aankondiging komt enkele uren na de officiële bekendmaking van nieuwe zorgwekkende cijfers voor de op een na grootste economie ter wereld: in november zag China de export en de import kelderen door het gecombineerde effect van zijn zerocovidbeleid en de zwakke vraag.

De landelijke versoepeling van de beperkingen, die komt nadat verschillende Chinese steden en provincies de afgelopen dagen al versoepelingen hadden aangekondigd, volgt tien dagen na een golf van protesten.

In een tiental steden in het hele land toonden demonstranten, meestal jongeren, hun afkeer van het strenge gezondheidsbeleid, waarbij sommigen zelfs het vertrek van president Xi Jinping eisten.

Partner Content