Volgens de Britse zender BBC heeft een rechtbank in China drie Oeigoeren tot de doodstraf veroordeeld. Het hof achtte de drie mannen verantwoordelijk voor de opstoot van geweld op 26 juni in de stad Turpan in de autonome regio Sinkiang. Een vierde man werd tot 25 jaar cel veroordeeld.

Een met messen gewapende Oeigoerse bende viel op die dag politiebureaus aan. De Chinese politie opende daarop het vuur. Bij de gevechten kwamen 35 mensen om het leven, waaronder elf Oeigoerse bendeleden.

Moslimminderheid

Volgens de rechtbank verspreidden de Oeigoeren religieus extremisme. Ze zouden kijken naar propagandavideo's van buitenlandse terroristische organisaties, die aanzetten tot geweld. De rechter bevond de mannen daarom schuldig aan terreurdaden.

In de autonome regio Sinkiang zijn vaker spanningen tussen de ingeweken Han-Chinezen en de inheemse Oeigoerse moslims, die 45 procent van de bevolking uitmaken. De Oeigoeren vinden dat ze als tweederangsburgers worden behandeld en dat hun traditionele cultuur door de Chinese kolonisten wordt bedreigd. (YD)

Volgens de Britse zender BBC heeft een rechtbank in China drie Oeigoeren tot de doodstraf veroordeeld. Het hof achtte de drie mannen verantwoordelijk voor de opstoot van geweld op 26 juni in de stad Turpan in de autonome regio Sinkiang. Een vierde man werd tot 25 jaar cel veroordeeld.Een met messen gewapende Oeigoerse bende viel op die dag politiebureaus aan. De Chinese politie opende daarop het vuur. Bij de gevechten kwamen 35 mensen om het leven, waaronder elf Oeigoerse bendeleden.Volgens de rechtbank verspreidden de Oeigoeren religieus extremisme. Ze zouden kijken naar propagandavideo's van buitenlandse terroristische organisaties, die aanzetten tot geweld. De rechter bevond de mannen daarom schuldig aan terreurdaden.In de autonome regio Sinkiang zijn vaker spanningen tussen de ingeweken Han-Chinezen en de inheemse Oeigoerse moslims, die 45 procent van de bevolking uitmaken. De Oeigoeren vinden dat ze als tweederangsburgers worden behandeld en dat hun traditionele cultuur door de Chinese kolonisten wordt bedreigd. (YD)