China verbiedt ‘westerse waarden’ aan universiteiten

© Reuters

De Chinese minister van Onderwijs heeft gezworen handboeken die ‘westerse waarden’ promoten uit universiteiten te verbannen.

China heeft de controle op academici erg verstrengd sinds het aantreden van president Xi Jinping in 2012. Verschillende professoren met een uitgesproken mening werden ontslaan of moesten de gevangenis in.

Zo lijken de uitspraken van minister van Onderwijs Yuan Guiren een zoveelste uiting van de ideologische verstrenging onder Xi. Eerder had de president al opgeroepen om het partijleiderschap in de universiteiten te vergroten en ‘het ideologisch werk te versterken en verbeteren’. Dat bericht Britse krant The Guardian.

Scheiding der machten

‘Handboeken die westerse waarden prijzen mogen nooit in onze klaslokalen verschijnen’, klonk het. De uitspraken verschenen bij het officiële Chinese persagentschap Xinhua. Concepten als verkiezingen met meerdere partijen en de scheiding der machten, worden vaak als ‘westers’ bestempeld, aldus de Britse krant.

Ook ‘opmerkingen die het leiderschap van de Chinese communistische partij belasteren en socialisme in een slecht daglicht stellen’, mogen nooit in klaslokalen opduiken, zo preciseerde de onderwijsminister.

China hield al streng toezicht op discussies over geschiedenis en andere thema’s die de machtspositie van de communisten zouden kunnen bedreigen. En dat kan eenvoudigweg, omdat de Chinese universiteiten onder controle van de regerende partij vallen.

Academische vrijheid

Zo werden in het verleden volgens The Guardian camera’s geïnstalleerd in lokalen van uitgesproken academici. Recent zou een Chinese provincie gelijkaardige plannen hebben aangekondigd voor universiteitslokalen. Advocaten reageerden onthutst, schrijft de Britse krant, omdat de zet de academische vrijheid nog meer zou beknotten.

Door de economische groei is het onderwijssysteem in China enorm uitgebreid. Het totale aantal universiteiten en hogescholen in het land is meer dan verdubbeld in tien jaar tijd. Toch kiezen veel kinderen van de politieke elite of uit het bedrijfsleven voor studies aan Amerikaanse of Europese instellingen. Zo ook de presidentsdochter, blijkt volgens The Guardian. Die zou sinds 2010 schoollopen aan Harvard in de Verenigde Staten. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content