De nieuwe regels van het ministerie van Onderwijs verbieden op scholen vernederende straffen voor leerlingen. Ze versterken het bestaande verbod op lijfstraffen. Het is verboden studenten te slaan of te dwingen urenlang recht te staan of te knielen. Ook beledigingen kunnen niet.

Voor kleine inbreuken, zoals het vergeten huiswerk te maken, worden leerlingen nu aangemoedigd om een verontschuldigingsbrief te schrijven of klassikale taken uit te voeren. Leerlingen die serieuzere feiten hebben gepleegd, zoals pesten, riskeren tijdelijke uitsluiting of krijgen psychologische opvolging.

Lijfstraffen

China's verbod op lijfstraffen dateert van 1986, maar de uitvoering is grillig verlopen en ouders kijken de praktijk vaak door de vingers. Het ministerie heeft niet gezegd hoe het leraren zal straffen die zich niet aan de richtlijnen houden.

De Chinese staatsmedia berichten regelmatig over kinderen die stierven na te zijn geslagen door een leerkracht of die zelfmoord plegen na het publiek ondergaan van vernederingen op school.

De jaarlijkse plenaire vergadering van het Nationaal Volkscongres, dat vrijdag begint, zal naar verwachting een nieuwe wet op het thuisonderwijs goedkeuren die lijfstraffen eveneens verbiedt. (Belga)

De nieuwe regels van het ministerie van Onderwijs verbieden op scholen vernederende straffen voor leerlingen. Ze versterken het bestaande verbod op lijfstraffen. Het is verboden studenten te slaan of te dwingen urenlang recht te staan of te knielen. Ook beledigingen kunnen niet. Voor kleine inbreuken, zoals het vergeten huiswerk te maken, worden leerlingen nu aangemoedigd om een verontschuldigingsbrief te schrijven of klassikale taken uit te voeren. Leerlingen die serieuzere feiten hebben gepleegd, zoals pesten, riskeren tijdelijke uitsluiting of krijgen psychologische opvolging.China's verbod op lijfstraffen dateert van 1986, maar de uitvoering is grillig verlopen en ouders kijken de praktijk vaak door de vingers. Het ministerie heeft niet gezegd hoe het leraren zal straffen die zich niet aan de richtlijnen houden. De Chinese staatsmedia berichten regelmatig over kinderen die stierven na te zijn geslagen door een leerkracht of die zelfmoord plegen na het publiek ondergaan van vernederingen op school. De jaarlijkse plenaire vergadering van het Nationaal Volkscongres, dat vrijdag begint, zal naar verwachting een nieuwe wet op het thuisonderwijs goedkeuren die lijfstraffen eveneens verbiedt. (Belga)