Zeng Jinyan: Sleepless night, Hu Jia returned home at 2:30am. Peaceful, happy..

Hu Jia zat een celstraf van drie en een half jaar uit wegens 'poging tot subversie'. De celstraf zou vandaag eindigen. Volgens Zeng Jinyan is Hu Jia vrijgelaten om 2.30 uur vanochtend lokale tijd in Beijing.

Bedankt iedereen

'We maken het goed en we zijn gelukkig. We hebben nu een tijdje rust nodig. Bedankt iedereen.' zo was te lezen in het Twitterbericht. De boodschap werd later wel door de Chinese autoriteiten verwijderd van Twitter.

Huisarrest

De echtgenote van Hu Jia vertelde aan Reuters dat haar man geen interview kan geven omdat hij hiermee opnieuw in de problemen zou geraken. Volgens een BBC-correspondent in Beijing is er veel beweging in en rond het huis van Hu Jia. Hij zou nu onder huisarrest geplaatst zijn. Er lopen ook massaal veel veiligheidsmensen rond die journalisten op afstand houden.

Laster

Hu Jia is in 2008 veroordeeld en gevangen gezet naar aanleiding van vijf artikels die hij schreef en enkele interviews die hij gaf aan buitenlandse journalisten. Hij had kritiek op de Chinese autoriteiten in de aanloop van de Olympische Spelen. Hij voerde ook campagne voor aidsslachtoffers en voor het milieu. Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua maakte hij zich schuldig aan 'het verspreiden van kwaadwillige geruchten en laster'.

Politieke gevangene

Volgens Human Rights Watch had Hu Jia nooit veroordeeld of opgesloten mogen worden. De mensenrechtenorganisatie vraagt formeel aan China om de activist niet onder huisarrest te plaatsen. Amnesty International beschouwde hem als een politieke gevangene. Hu Jia won eerder de Sakharov prijs, de meest vooraanstande prijs voor verdedigers van mensenrechten die wordt uitgereikt in Europa.

Ai Weiwei

De vrijlating van Hu Jia volgt eerder toevallig op die van een andere bekende dissident, Ai Weiwei vorige week. Ai is de architect van onder meer het bekende Vogelnest stadion, pronkstuk van de Olympische Spelen in China. Volgens de Chinese autoriteiten werd hij opgepakt wegens belastingontduiking. Na wereldwijde verontwaardiging en de roep om zijn vrijlating, zou de architect bekend hebben dat hij knoeide met zijn belastingaangifte en werd hij vrijgelaten. (EE)

Hu Jia zat een celstraf van drie en een half jaar uit wegens 'poging tot subversie'. De celstraf zou vandaag eindigen. Volgens Zeng Jinyan is Hu Jia vrijgelaten om 2.30 uur vanochtend lokale tijd in Beijing. Bedankt iedereen 'We maken het goed en we zijn gelukkig. We hebben nu een tijdje rust nodig. Bedankt iedereen.' zo was te lezen in het Twitterbericht. De boodschap werd later wel door de Chinese autoriteiten verwijderd van Twitter. Huisarrest De echtgenote van Hu Jia vertelde aan Reuters dat haar man geen interview kan geven omdat hij hiermee opnieuw in de problemen zou geraken. Volgens een BBC-correspondent in Beijing is er veel beweging in en rond het huis van Hu Jia. Hij zou nu onder huisarrest geplaatst zijn. Er lopen ook massaal veel veiligheidsmensen rond die journalisten op afstand houden.Laster Hu Jia is in 2008 veroordeeld en gevangen gezet naar aanleiding van vijf artikels die hij schreef en enkele interviews die hij gaf aan buitenlandse journalisten. Hij had kritiek op de Chinese autoriteiten in de aanloop van de Olympische Spelen. Hij voerde ook campagne voor aidsslachtoffers en voor het milieu. Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua maakte hij zich schuldig aan 'het verspreiden van kwaadwillige geruchten en laster'. Politieke gevangene Volgens Human Rights Watch had Hu Jia nooit veroordeeld of opgesloten mogen worden. De mensenrechtenorganisatie vraagt formeel aan China om de activist niet onder huisarrest te plaatsen. Amnesty International beschouwde hem als een politieke gevangene. Hu Jia won eerder de Sakharov prijs, de meest vooraanstande prijs voor verdedigers van mensenrechten die wordt uitgereikt in Europa. Ai Weiwei De vrijlating van Hu Jia volgt eerder toevallig op die van een andere bekende dissident, Ai Weiwei vorige week. Ai is de architect van onder meer het bekende Vogelnest stadion, pronkstuk van de Olympische Spelen in China. Volgens de Chinese autoriteiten werd hij opgepakt wegens belastingontduiking. Na wereldwijde verontwaardiging en de roep om zijn vrijlating, zou de architect bekend hebben dat hij knoeide met zijn belastingaangifte en werd hij vrijgelaten. (EE)