China: Kritiek op regering na overstromingen Beijing

23/07/12 om 23:32 - Bijgewerkt om 23:32

Na recordregens en dodelijke overstromingen in Beijing dit weekend ligt de Chinese regering onder vuur. 'Waarom was de stad niet beter voorbereid?', willen zelfs de staatsmedia weten.

China: Kritiek op regering na overstromingen Beijing

© Reuters

In Beijing viel zaterdag 17 centimeter regen - even veel als normaal op een half jaar. In sommige delen van de stad liep dat op tot meer dan 45 centimeter. De regenval duurde zestien uur en was de zwaarste sinds zestig jaar.

Volgens het Chinese nieuwsagentschap Xinhua overleefden 37 mensen de daaropvolgende overstromingen niet. 25 van hen verdronken. Anderen stierven door elektrocutie, instortende daken en blikseminslagen. 65.000 mensen moesten geëvacueerd worden.

Riolen

Het zwaarst getroffen waren nieuwere delen van de Chinese hoofdstad. Beijing is gegroeid van 700 vierkante kilometer in 2000 tot 1400 vandaag. Het heeft nu 20 miljoen inwoners. De nieuwe riolen zijn voorzien op 4,5 centimeter regen per uur. Op veel plekken was dat onvoldoende, schrijft de Amerikaanse krant The Christian Science Monitor.

Gevolg: straten stonden blank, gebouwen stortten in, het verkeer kwam tot stilstand en op de luchthaven moesten 500 vluchten geschrapt worden. Volgens de Christian Science Monitor zijn ondertussen meer dan 16.000 schadeclaims ingediend bij autoverzekeraars. De totale schade van de storm zou 1,3 miljard euro bedragen.

Ontwikkelingsland

De overstroming werd gevolgd door een golf van kritiek. Die brandde los op het internet en zelfs in de communistische staatsmedia.

"De recordneerslag toonde een lelijke facet van de Chinese ontwikkeling", schreef de staatskrant Global Times. "Er bestaat een onofficieel, maar interessant criterium om te zien of een stad ontwikkeld is. Als je na drie uur regen op straat loopt en verkeer ziet dat langzaam gaat, maar blijft bewegen en straten die nat zijn, maar niet overstroomd, dan heb je doorgaans te maken met een ontwikkelde plek."

"Een tijd werd China gezien als een land dat de rangen van de ontwikkelde naties vervoegde. Klaarblijkelijk, echter, zijn Chinese steden onvoorbereid op rampen zoals de stortbuien van zaterdag. Als zoveel chaos kan ontstaan in Beijing, de hoofdstad van de natie, dan kunnen de problemen met de stadsinfrastructuur op veel andere plekken alleen maar erger zijn."

Merkwaardig bleef de schade in de Verboden Stad en andere antieke delen van Beijing beperkt. Daar konden de riolen de neerslag wel aan.

Tragedies voorkomen

Ook op sociale netwerksites was de kritiek op de regering niet mals.

"We hebben de Aziatische en de Olympische Spelen gehouden, citeerde de Christian Science Monitor een gebruiker van Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter. "We hebben miljarden yuan uitgegeven om monumentale dingen te doen. Maar na deze regens ontdekken we dat we niet weten hoe we riolen moeten bouwen."

"Leef nog lang en gelukkig in het hiernamaals", citeerde de BBC een andere Weibo-gebruiker. "Hopelijk hebben ze er beter riolen."

Ook het gebrek aan waarschuwing zorgde voor wrevel. "Als we een waarschuwing hadden gekregen van de regering, 'Er komt een regenstorm, blijf alstublieft binnen', hoeveel tragedies hadden we dan kunnen voorkomen?", zei één Wibogebruiker.

The Wall Street Journal sprak met een man die toe stond te kijken hoe het lichaam van zijn verdronken broer uit een auto gehaald werd. "De regering zegt dat 37 mensen gestorven zijn", zei hij. "Het ligt waarschijnlijk dichter bij 370." (TV)

Lees meer over:

Onze partners