China en Japan kibbelen weer over de Senkaku-eilanden. Dat meldt de Britse omroep BBC. Met de creatie van een luchtverdedigingszone boven de onbewoonde archipel vergroot China de mogelijkheid op een militaire confrontatie.

Japans premier Shinzo Abe heeft Peking gewaarschuwd dat de nieuwe luchtverdedigingszone in de Oost-Chinese Zee niet erkend wordt door Japan. In het parlement zei hij dat de zone de aanleiding kan zijn voor "een onverwacht incident". Hij eist van China de herroeping van alle maatregelen die een inbreuk vormen op het vrije luchtverkeer.

Luchtverdedigingszone

Dit weekeinde had China aangekondigd dat alle vliegtuigen die boven de Senkaku-eilanden vliegen, zich bij de Chinese autoriteiten moeten aanmelden. De Volksrepubliek verklaarde ook dat het Chinese leger defensieve noodmaatregelen kan nemen tegen piloten die de regel aan hun laars lappen.

De Verenigde Staten hebben intussen laten weten "diep bezorgd" te zijn over de beslissing. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel beschouwt de unilaterale actie van China als een poging om het status quo in de regio te wijzigen. China noemt de kritiek van Japan en de VS "onterecht en onaanvaardbaar".

Gasbel

De eilandjes, die in het Chinees bekendstaan als de Diaoyu-eilanden, worden sinds 1895 bestuurd vanuit Tokio. Pas in de jaren '70 begon China de Japanse soevereiniteit over de archipel te betwisten. Daarnaast eist ook Taiwan het gezag op over de Senkaku-eilanden. De acht onooglijke eilandjes zijn erg in trek, omdat ze wellicht op een gasbel liggen. (YD)

China en Japan kibbelen weer over de Senkaku-eilanden. Dat meldt de Britse omroep BBC. Met de creatie van een luchtverdedigingszone boven de onbewoonde archipel vergroot China de mogelijkheid op een militaire confrontatie.Japans premier Shinzo Abe heeft Peking gewaarschuwd dat de nieuwe luchtverdedigingszone in de Oost-Chinese Zee niet erkend wordt door Japan. In het parlement zei hij dat de zone de aanleiding kan zijn voor "een onverwacht incident". Hij eist van China de herroeping van alle maatregelen die een inbreuk vormen op het vrije luchtverkeer.Dit weekeinde had China aangekondigd dat alle vliegtuigen die boven de Senkaku-eilanden vliegen, zich bij de Chinese autoriteiten moeten aanmelden. De Volksrepubliek verklaarde ook dat het Chinese leger defensieve noodmaatregelen kan nemen tegen piloten die de regel aan hun laars lappen.De Verenigde Staten hebben intussen laten weten "diep bezorgd" te zijn over de beslissing. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel beschouwt de unilaterale actie van China als een poging om het status quo in de regio te wijzigen. China noemt de kritiek van Japan en de VS "onterecht en onaanvaardbaar".De eilandjes, die in het Chinees bekendstaan als de Diaoyu-eilanden, worden sinds 1895 bestuurd vanuit Tokio. Pas in de jaren '70 begon China de Japanse soevereiniteit over de archipel te betwisten. Daarnaast eist ook Taiwan het gezag op over de Senkaku-eilanden. De acht onooglijke eilandjes zijn erg in trek, omdat ze wellicht op een gasbel liggen. (YD)