China blokkeert ‘Egypte’ op sociale netwerksites

© EPA

Niet alleen de leiders in het Midden-Oosten worden zenuwachtig bij het zien van de volksopstanden in Tunesië en Egypte, ook Peking is op zijn hoede.

Niet alleen de leiders in het Midden-Oosten worden zenuwachtig bij het zien van de volksopstanden in Tunesië en Egypte, ook China is op zijn hoede. De overheid blokkeert het woord ‘Egypte’ in de razend populaire en op Twitter gelijkende berichtendienst Sina Weibo.

Dat meldt de Wall Street Journal. Sina Weibo is met vijftig miljoen gebruikers de grootste sociale netwerksite van China.

Verslaggeving over de onrust in Egypte wordt alleen verzorgd door staatsmedia en reacties onder de weinige artikels die verschijnen, worden geblokkeerd.

De maatregelen tonen aan dat China probeert te voorkomen dat de betogingen voor democratische hervormingen in de Arabische wereld ook naar China overslaan. Sociale netwerksites als Twitter en Facebook speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de massale volksprotesten in 2009 in Iran en nu in Tunesië en Egypte.

In de Chinese staatskrant Global Times verscheen zondag volgend editoriaal:

In het algemeen heeft democratie een sterke aantrekkingskracht vanwege de succesvolle modellen in het Westen. Maar of het systeem bruikbaar is in andere landen, is nog maar de vraag, aangezien meer en meer falende voorbeelden ontstaan. In het Westen is democratie niet alleen een politiek systeem, maar een manier van leven. Toch incasseren enkele opkomende democratieën in Azië en Afrika klap na klap van geroep op de straten. Democratie is nog ver weg in Tunesië en Egypte. Het succes van een democratie heeft zijn fundamenten in de economie, onderwijs en sociale kwesties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content