Op 28 juli zette de politie van Chicago de achtervolging in op een vermoedelijk gestolen zwarte Jaguar, nadat de chauffeur was doorgereden bij een controle. Agenten vuurden minstens 15 kogels af op de wegrijdende auto - tegen de richtlijnen van hun korps in, die verbieden te schieten als er geen gevaar is voor agenten. Uiteindelijk botste de Jaguar frontaal op een politieauto, die de weg blokkeerde. De chauffeur, de 18-jarige Paul O'Neal, zette te voet zijn vlucht verder, achternagezeten door onder meer de agent in de auto die door de Jaguar was aangereden. Vele beelden van de achtervolging zijn via nu verplichte politiebodycamera's bekend, maar de beelden van de agent uit de gehavende politieauto zijn om onduidelijke beelden niet beschikbaar. Hij vuurde volgens de politie de fatale kogel af, die de jongeman in de rug trof.

'Nu ga ik 30 dagen geschorst worden'

Beelden van andere agenten tonen hoe de stervende jongeman nog in de handboeien werd gesloten, en lang bleef liggen.

Volgens Michael Oppenheimer, advocaat van de familie O'Neal, vroeg een van de aanwezige agenten: "Ze beschoten ons, niet?". Een andere repliceerde volgens hem: "Fuck, nu ga ik 30 dagen geschorst worden".

Sinds de dood van een andere zwarte jongere, de ook weglopende Laquan McDonald, die getroffen werd door 16 kogels, heeft de politie een aantal hervormingen doorgevoerd. Een van die hervormingen: bij McDonald werd de publicatie van de beelden eindeloos tegengehouden. Nu worden ze na een week vrijgegeven.

Ook: alle agenten moeten sinds kort bodycams dragen.

Drie agenten zijn in deze zaak geschorst omdat ze op de wegrijdende auto vuurden.

Represailles?

De politieleiding stuurde een waarschuwing naar haar agenten. Men moet voorbereid zijn op represailles, aldus een mededeling.

De voorbije weken was er dodelijk geweld tegen agenten in Dallas en Baton Rouge.

Op 28 juli zette de politie van Chicago de achtervolging in op een vermoedelijk gestolen zwarte Jaguar, nadat de chauffeur was doorgereden bij een controle. Agenten vuurden minstens 15 kogels af op de wegrijdende auto - tegen de richtlijnen van hun korps in, die verbieden te schieten als er geen gevaar is voor agenten. Uiteindelijk botste de Jaguar frontaal op een politieauto, die de weg blokkeerde. De chauffeur, de 18-jarige Paul O'Neal, zette te voet zijn vlucht verder, achternagezeten door onder meer de agent in de auto die door de Jaguar was aangereden. Vele beelden van de achtervolging zijn via nu verplichte politiebodycamera's bekend, maar de beelden van de agent uit de gehavende politieauto zijn om onduidelijke beelden niet beschikbaar. Hij vuurde volgens de politie de fatale kogel af, die de jongeman in de rug trof.Beelden van andere agenten tonen hoe de stervende jongeman nog in de handboeien werd gesloten, en lang bleef liggen.Volgens Michael Oppenheimer, advocaat van de familie O'Neal, vroeg een van de aanwezige agenten: "Ze beschoten ons, niet?". Een andere repliceerde volgens hem: "Fuck, nu ga ik 30 dagen geschorst worden".Sinds de dood van een andere zwarte jongere, de ook weglopende Laquan McDonald, die getroffen werd door 16 kogels, heeft de politie een aantal hervormingen doorgevoerd. Een van die hervormingen: bij McDonald werd de publicatie van de beelden eindeloos tegengehouden. Nu worden ze na een week vrijgegeven. Ook: alle agenten moeten sinds kort bodycams dragen. Drie agenten zijn in deze zaak geschorst omdat ze op de wegrijdende auto vuurden.De politieleiding stuurde een waarschuwing naar haar agenten. Men moet voorbereid zijn op represailles, aldus een mededeling.De voorbije weken was er dodelijk geweld tegen agenten in Dallas en Baton Rouge.