Maar het was de tweede die verraste. Jesus "Choy" Garcia haalde 34 procent, bijna 15 procent meer dan de peilingen hadden voorspeld.

Huidig burgemeester Rahm Emanuel had 15 miljoen dollar te besteden. Dat is het viervoudige van de andere kandidaten samen. Hij besteedde dat geld vooral aan tv-commercials.

Zijn beleid, en met name de sluiting van 50 buurtscholen, had argwaan gewekt bij het armere deel van de bevolking, dat in tegenstelling tot de eerste verkiezing van Emanuel ofwel thuisbleef ofwel voor een alternatieve kandidaat stemde.

De opkomst lag lager dan ooit, met 31 procent.

Burgemeester Rahm Emanuel tijdens de jaarlijkse winterduik in Lake Michigan, REUTERS
Burgemeester Rahm Emanuel tijdens de jaarlijkse winterduik in Lake Michigan © REUTERS

De verrassing van de avond was Jesus Garcia, die pas vier maanden geleden besliste kandidaat te zijn, ter vervanging van vakbondsvrouw Karen Lewis, die de strijd tegen de schoolsluitingen had geleid, en die vast van plan was mee te dingen naar het burgemeesterschap tot ze een kankerdiagnose kreeg.

Garcia voerde de campagne van de underdog, die het gewone volk wil vertegenwoordigen en die geregeld verwees naar Emanuel als kandidaat van de elite, die gewerkt heeft voor de presidenten Clinton en Obama, en die tussendoor op Wall Street werkte. Zijn goed resultaat is des te opmerkelijker omdat de officiële organisaties van Latino's alle Emanuel ondersteunden.

Op 7 april staat de tweede ronde op het programma, waarbij alleen nog Emanuel en Garcia meedingen. Enkele medekandidaten hebben al laten weten dat ze geneigd zijn hun steun aan Garcia te geven.

Maar het was de tweede die verraste. Jesus "Choy" Garcia haalde 34 procent, bijna 15 procent meer dan de peilingen hadden voorspeld.Huidig burgemeester Rahm Emanuel had 15 miljoen dollar te besteden. Dat is het viervoudige van de andere kandidaten samen. Hij besteedde dat geld vooral aan tv-commercials. Zijn beleid, en met name de sluiting van 50 buurtscholen, had argwaan gewekt bij het armere deel van de bevolking, dat in tegenstelling tot de eerste verkiezing van Emanuel ofwel thuisbleef ofwel voor een alternatieve kandidaat stemde. De opkomst lag lager dan ooit, met 31 procent.De verrassing van de avond was Jesus Garcia, die pas vier maanden geleden besliste kandidaat te zijn, ter vervanging van vakbondsvrouw Karen Lewis, die de strijd tegen de schoolsluitingen had geleid, en die vast van plan was mee te dingen naar het burgemeesterschap tot ze een kankerdiagnose kreeg.Garcia voerde de campagne van de underdog, die het gewone volk wil vertegenwoordigen en die geregeld verwees naar Emanuel als kandidaat van de elite, die gewerkt heeft voor de presidenten Clinton en Obama, en die tussendoor op Wall Street werkte. Zijn goed resultaat is des te opmerkelijker omdat de officiële organisaties van Latino's alle Emanuel ondersteunden.Op 7 april staat de tweede ronde op het programma, waarbij alleen nog Emanuel en Garcia meedingen. Enkele medekandidaten hebben al laten weten dat ze geneigd zijn hun steun aan Garcia te geven.