Chemische wapens Syrië: VN dreigt met ‘zware gevolgen’ voor Damascus

Ban Ki-moon, VN-secretaris-generaal, verscherpt de toon tegen het Syrische regime. Wordt het gebruik van chemische wapens bewezen, dan zou dat ‘zware gevolgen hebben’.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de toon tegen het Syrische regime verscherpt. Indien het gebruik van chemische wapens nabij Damascus wordt bewezen, betekent dit een misdaad tegen de menselijkheid. “Dat zou zware gevolgen hebben”, verklaarde hij bij een bezoek in Seoel. Er is geen tijd te verliezen voor onderzoek.

“Elk gebruik van chemische wapens, door wie dan ook en ongeacht de omstandigheden, druist in tegen het internationaal recht. Een dergelijke misdaad tegen de menselijkheid dient zware gevolgen te hebben voor diegene die de daad stelde”, aldus de VN-topman in de marge van een lang geplande vergadering in Seoel.

Ban noemde de berichten over chemische aanvallen in Syrië “erg verontrustend en schokkend”. Ook Frankrijk riep op tot een ‘krachtige reactie’, als bewezen is dat het Syrisch leger met chemische wapens een bloedbad heeft aangericht in hoofdstad Damascus.

Onderzoek VN

Een team VN-inspecteurs bevindt zich momenteel in Syrië en de VN-topman heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen om mee te werken met een onderzoek naar de vermeende aanvallen. “Er is geen tijd te verliezen”, onderstreepte Ban Ki-moon. Hij heeft aan zijn Hoge Vertegenwoordiger voor de ontwapening, Angela Kane, gevraagd om meteen naar Damascus te vertrekken.

VN-Veiligheidsraad geblokkeerd door Rusland en China

Een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad over de kwestie leverde niet veel op. Het veto van permanente leden Rusland en China belette dat, ondanks een meerderheid daarvoor, het Syrische regime veroordeeld werd. Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes (SP.A) noemde in Terzake de reactie van de VN “lamentabel”. Dat ze zelfs niet tot een algemene verklaring kwamen, vindt hij “allesbehalve briljant”.

Moskou, medestander van Damascus, verklaarde dat het regime van president Bashar Al-Assad bereid is met de VN samen te werken. Het geloof daarin is echter niet bijster groot. Bij eerdere controles werkte het regime ondanks beloftes tegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content