De Amerikaanse regering beschuldigt WikiLeaks-oprichter Julian Assange ervan dat hij samenzweerde met Manning om geheime informatie te lekken in 2010. Rechter Anthony Trenga verklaarde Manning nu schuldig aan minachting voor de rechtbank omdat ze opnieuw weigerde mee te werken met het gerecht en besliste dat ze terug moet naar het Alexandria Detention Center in Virginia, aldus CBS.

Binnen 30 dagen krijgt Manning per dag dat ze weigert te getuigen een boete van 500 dollar opgelegd. Als ze dat binnen 60 dagen nog niet gedaan heeft, zal de boete stijgen tot 1.000 dollar per dag.

Een week geleden werd Manning nog vrijgelaten uit dezelfde gevangenis, waar ze twee maanden vast zat. Ze verklaarde eerder al dat een opsluiting haar niet zal overtuigen om toch te getuigen. 'Ik sterf nog liever van de honger dan dat ik hier van mening over zou veranderen', klonk het eerder.

In een persbericht van twee maanden geleden zei Manning dat 'ze niet zal deelnemen aan een geheim proces waar ik morele bezwaren tegen heb, vooral niet een dat in het verleden gebruikt is om activisten in de val te laten lopen en te vervolgen voor beschermde politieke uitingen'.

Manning zat zeven jaar in de cel. In 2017 kwam ze vrij nadat oud-president Barack Obama haar celstraf van 35 jaar had verminderd, waartoe ze veroordeeld was voor het lekken van documenten aan WikiLeaks. Het ging om documenten van Buitenlandse Zaken en militaire video's.

De Amerikaanse regering beschuldigt WikiLeaks-oprichter Julian Assange ervan dat hij samenzweerde met Manning om geheime informatie te lekken in 2010. Rechter Anthony Trenga verklaarde Manning nu schuldig aan minachting voor de rechtbank omdat ze opnieuw weigerde mee te werken met het gerecht en besliste dat ze terug moet naar het Alexandria Detention Center in Virginia, aldus CBS. Binnen 30 dagen krijgt Manning per dag dat ze weigert te getuigen een boete van 500 dollar opgelegd. Als ze dat binnen 60 dagen nog niet gedaan heeft, zal de boete stijgen tot 1.000 dollar per dag. Een week geleden werd Manning nog vrijgelaten uit dezelfde gevangenis, waar ze twee maanden vast zat. Ze verklaarde eerder al dat een opsluiting haar niet zal overtuigen om toch te getuigen. 'Ik sterf nog liever van de honger dan dat ik hier van mening over zou veranderen', klonk het eerder. In een persbericht van twee maanden geleden zei Manning dat 'ze niet zal deelnemen aan een geheim proces waar ik morele bezwaren tegen heb, vooral niet een dat in het verleden gebruikt is om activisten in de val te laten lopen en te vervolgen voor beschermde politieke uitingen'. Manning zat zeven jaar in de cel. In 2017 kwam ze vrij nadat oud-president Barack Obama haar celstraf van 35 jaar had verminderd, waartoe ze veroordeeld was voor het lekken van documenten aan WikiLeaks. Het ging om documenten van Buitenlandse Zaken en militaire video's.