Charlie Hebdo: het turbulente parcours van een ‘manifeste provocateur’

Charlie Hebdo © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Het Franse satirische weekblad wordt al jaren bedreigd, vooral vanuit radicaal-islamitische hoek vanwege zijn Mohammed-cartoons.

Charlie Hebdo is een (eerder links) satirisch weekblad en verschijnt in zijn huidige vorm sinds 1992, na een eerder leven tussen 1969 en 1981. Het blad bestaat uit tekst en tekeningen, geen foto’s dus.

Voor Charlie Hebdo werken dan ook een twintigtal cartoonisten. Minstens vier van hen zijn bij de bloedige aanslag op het kantoor in Parijs om het leven gekomen: hoofdredacteur Stephane ‘Charb’ Carbonnier, Cabu, Wolinski en Tignous. (Lees alles over de aanslag in onze liveblog).

Redactievergadering

Zijn hoogdagen beleefde het magazine volgens de Franse krant Le Monde in 2006, met een oplage van 140.000 exemplaren. Nadien zakte de verkoop gestaag, tot zelfs onder de 50.000 exemplaren in 2011.

De vaste medewerkers van Charlie Hebdo komen elke woensdagvoormiddag bijeen voor een redactievergadering. Het ziet er dus naar uit dat het moment van de aanslag geen toeval is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Provocateur’

Charlie Hebdo heeft altijd voor polemiek gezorgd, in de voorbije jaren vooral rond de islam.

In 2006 nam het weekblad controversiële cartoons van de moslimprofeet Mohammed over uit het Deense dagblad Jyllands-Posten. Die spotprenten veroorzaakten een golf van protest in de moslimwereld. In de islam wordt het afbeelden van Allah of de profeet Mohammed immers beschouwd als heiligschennis. Toenmalig president Jacques Chirac beschuldigde Charlie Hebdo toen van een ‘manifeste provocatie’.

In de nacht van 1 op 2 november 2011 werden de kantoren van Charlie Hebdo vernield door een met molotovcocktails aangestoken brand, nadat het blad een speciaal nummer, Charia Hebdo (een verwijzing naar de islamitische shariawetgeving, nvdr.), had uitgebracht waaraan zogezegd de profeet Mohammed als gasthoofdredacteur had meegewerkt.

Wijken voor extremisten is pas onverantwoordelijk

Stephane ‘Charb’ Carbonnier in 2012

Na de publicatie van een nieuwe reeks Mohammed-spotprenten in 2012, wordt een man gearresteerd die op een jihadistische website had opgeroepen om de hoofdredacteur van Charlie Hebdo te onthoofden. De nieuwe cartoons waren een reactie op de wereldwijde controverse rond de Amerikaanse anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’. Uit voorzorg werden toen Franse scholen en ambassades in het buitenland gesloten.

Zwarte lijst

Volgens politievakbond Unité SGP Police werd hoofdredacteur Charb al geruime tijd herhaaldelijk bedreigd, maar sinds enkele dagen ‘meer en meer ernstig’. Dat vernam Le Figaro.

In een interview in De Tijd zei Charb, die ook op de zwarte lijst van Al-Qaeda stond: ‘Wijken voor extremisten is pas onverantwoordelijk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content