Charles Taylor is door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam veroordeeld tot 50 jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Sierra Leone.

De aanklager had 80 jaar cel geëist. De voormalige Liberiaanse president gaat wellicht in beroep tegen de straf. Dat proces kan opnieuw zes maanden in beslag nemen.

Steun aan gruweldaden van rebellen

Taylor, in 2006 in Nigeria gearresteerd, is het eerste ex-staatshoofd sinds de processen van Nürnberg in 1946 dat door een internationaal tribunaal schuldig is bevonden aan oorlogsmisdaden.

Concreet wordt hij ervan beschuldigd in ruil voor diamanten, zogenaamde bloeddiamanten, rebellen in buurland Sierra Leone door middel van wapen- en munitieleveringen te hebben gesteund tijdens de burgeroorlog (1991-2002). Die rebellen verminkten, verkrachtten en vermoordden duizenden burgers. Tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land kwamen naar schatting meer dan 120.000 mensen om het leven.

Volgens de aanklacht was het Taylors bedoeling via een terreurcampagne de controle te verwerven over het buurland, met het oog op diamanten.

Naomi Campbell en Mia Farrow

Taylor, die van 1997 tot 2003 president was van Liberia, heeft alle beschuldigingen bestreden en zich voorgesteld als slachtoffer van een internationale intrige. Op het proces getuigden onder meer het Britse model Naomi Campbell en de Amerikaanse actrice Mia Farrow.

Het proces werd om veiligheidsreden verplaatst van Freetown naar Leidschendam. De voormalige president zal zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië krachtens een akkoord met het Speciaal Hof voor Sierra Leone, dat geen levenslange gevangenisstraf uitspreekt maar een zeker aantal jaren celstraf vastlegt. (Belga/KVDA/TE)

Charles Taylor is door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam veroordeeld tot 50 jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Sierra Leone. De aanklager had 80 jaar cel geëist. De voormalige Liberiaanse president gaat wellicht in beroep tegen de straf. Dat proces kan opnieuw zes maanden in beslag nemen. Steun aan gruweldaden van rebellen Taylor, in 2006 in Nigeria gearresteerd, is het eerste ex-staatshoofd sinds de processen van Nürnberg in 1946 dat door een internationaal tribunaal schuldig is bevonden aan oorlogsmisdaden. Concreet wordt hij ervan beschuldigd in ruil voor diamanten, zogenaamde bloeddiamanten, rebellen in buurland Sierra Leone door middel van wapen- en munitieleveringen te hebben gesteund tijdens de burgeroorlog (1991-2002). Die rebellen verminkten, verkrachtten en vermoordden duizenden burgers. Tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land kwamen naar schatting meer dan 120.000 mensen om het leven. Volgens de aanklacht was het Taylors bedoeling via een terreurcampagne de controle te verwerven over het buurland, met het oog op diamanten. Naomi Campbell en Mia Farrow Taylor, die van 1997 tot 2003 president was van Liberia, heeft alle beschuldigingen bestreden en zich voorgesteld als slachtoffer van een internationale intrige. Op het proces getuigden onder meer het Britse model Naomi Campbell en de Amerikaanse actrice Mia Farrow. Het proces werd om veiligheidsreden verplaatst van Freetown naar Leidschendam. De voormalige president zal zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië krachtens een akkoord met het Speciaal Hof voor Sierra Leone, dat geen levenslange gevangenisstraf uitspreekt maar een zeker aantal jaren celstraf vastlegt. (Belga/KVDA/TE)