De Franse president Emmanuel Macron had de Belgische premier samen met andere Europese staatshoofden en regeringsleider uitgenodigd voor le 'Quatorze Juillet', de Franse nationale feestdag, waarbij de militaire parade in het teken stond van de Europese militaire samenwerking.

Onder impuls van de Franse president startten negen Europese landen een jaar geleden met een 'Europees interventie-initiatief'. Die negen landen - behalve Frankrijk gaat het om België, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland, Estland, Spanje, Portugal en Finland - hadden zondag in Parijs allemaal een delegatie in het defilé.

Na afloop van de parade sprak premier Michel van een 'emotioneel defilé'. 'In de toekomst worden we geconfronteerd met fundamentele uitdagingen voor de vrede, voor de strijd tegen terreur en voor onze fundamentele mensenrechten', zei hij. Daarom is er volgens hem nood aan meer samenwerking op vlak van defensie, 'op het Europese niveau, maar ook in het kader van de NAVO'.

Michel verklaarde dat er 'de laatste jaren al veel vooruitgang geboekt' is. Er zijn volgens de nieuwe voorzitter van de Europese Raad nogal wat politieke impulsen geweest waarbij verscheidene landen zich hebben gemobiliseerd. Volgens hem is er echter nood aan een gemeenschappelijke strategie op politiek en diplomatiek vlak. 'En daarvoor zijn ook operationele capaciteiten nodig', klinkt het. 'Als men de veiligheid, stabiliteit en de democratie wil verzekeren, dan moet men de middelen ter beschikking stellen om die doelen te bereiken', aldus de Belgische premier Michel.

De Franse president Emmanuel Macron had de Belgische premier samen met andere Europese staatshoofden en regeringsleider uitgenodigd voor le 'Quatorze Juillet', de Franse nationale feestdag, waarbij de militaire parade in het teken stond van de Europese militaire samenwerking.Onder impuls van de Franse president startten negen Europese landen een jaar geleden met een 'Europees interventie-initiatief'. Die negen landen - behalve Frankrijk gaat het om België, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland, Estland, Spanje, Portugal en Finland - hadden zondag in Parijs allemaal een delegatie in het defilé. Na afloop van de parade sprak premier Michel van een 'emotioneel defilé'. 'In de toekomst worden we geconfronteerd met fundamentele uitdagingen voor de vrede, voor de strijd tegen terreur en voor onze fundamentele mensenrechten', zei hij. Daarom is er volgens hem nood aan meer samenwerking op vlak van defensie, 'op het Europese niveau, maar ook in het kader van de NAVO'. Michel verklaarde dat er 'de laatste jaren al veel vooruitgang geboekt' is. Er zijn volgens de nieuwe voorzitter van de Europese Raad nogal wat politieke impulsen geweest waarbij verscheidene landen zich hebben gemobiliseerd. Volgens hem is er echter nood aan een gemeenschappelijke strategie op politiek en diplomatiek vlak. 'En daarvoor zijn ook operationele capaciteiten nodig', klinkt het. 'Als men de veiligheid, stabiliteit en de democratie wil verzekeren, dan moet men de middelen ter beschikking stellen om die doelen te bereiken', aldus de Belgische premier Michel.