'Ik kijk uit naar een openhartige, intense en open discussie', zei Michel in een korte toespraak. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borrell waren ook aanwezig. 'We gaan kijken hoe we ons partnerschap met deze landen kunnen verdiepen, hun Europees perspectief kunnen versterken en signalen kunnen geven over de uit te voeren hervormingen', legt Charles Michel uit.

Het doel is om te peilen naar de verwachtingen van de Balkanlanden in de voorbereiding voor de top van Zagreb op 17 mei. De besprekingen zullen zich toespitsen op de nieuwe, strengere toetredingsprocedure waar Frankrijk om had gevraagd. Von der Leyen zei dat de Commissie de weg wil vrijmaken voor de toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië, indien mogelijk nog voor de top in Zagreb plaatsvindt.

Parlement Noord-Macedonië ontbonden

Het parlement van Noord-Macedonië heeft zichzelf zondag ondertussen ontbonden en 12 april vastgelegd voor vervroegde verkiezingen. Dat is acht maanden voor het einde van de huidige zittingsperiode.

De stap werd gesteund door 108 afgevaardigden in het parlement met 120 zetels en volgt op het aftreden van premier Zoran Zaev vorige maand. Dat kwam nadat de Europese Unie zijn land geen datum wilde geven om besprekingen over toetreding tot het EU-blok te beginnen. Zaev noemde dat besluit een 'historische fout'.

Volgens de meeste EU-lidstaten is de tijd rijp voor Noord-Macedonië en ook Albanië om gesprekken te beginnen, maar met name Frankrijk en Nederland hielden de poot stijf. Frankrijk vindt dat de EU eerst het toetredingsproces moet hervormen.

'Ik kijk uit naar een openhartige, intense en open discussie', zei Michel in een korte toespraak. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borrell waren ook aanwezig. 'We gaan kijken hoe we ons partnerschap met deze landen kunnen verdiepen, hun Europees perspectief kunnen versterken en signalen kunnen geven over de uit te voeren hervormingen', legt Charles Michel uit. Het doel is om te peilen naar de verwachtingen van de Balkanlanden in de voorbereiding voor de top van Zagreb op 17 mei. De besprekingen zullen zich toespitsen op de nieuwe, strengere toetredingsprocedure waar Frankrijk om had gevraagd. Von der Leyen zei dat de Commissie de weg wil vrijmaken voor de toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië, indien mogelijk nog voor de top in Zagreb plaatsvindt. Het parlement van Noord-Macedonië heeft zichzelf zondag ondertussen ontbonden en 12 april vastgelegd voor vervroegde verkiezingen. Dat is acht maanden voor het einde van de huidige zittingsperiode. De stap werd gesteund door 108 afgevaardigden in het parlement met 120 zetels en volgt op het aftreden van premier Zoran Zaev vorige maand. Dat kwam nadat de Europese Unie zijn land geen datum wilde geven om besprekingen over toetreding tot het EU-blok te beginnen. Zaev noemde dat besluit een 'historische fout'. Volgens de meeste EU-lidstaten is de tijd rijp voor Noord-Macedonië en ook Albanië om gesprekken te beginnen, maar met name Frankrijk en Nederland hielden de poot stijf. Frankrijk vindt dat de EU eerst het toetredingsproces moet hervormen.