CETA: België krijgt drie dagen uitstel – Magnette verwerpt deadline

Paul Magnette (PS) © Belga

De Europese Handelsministers hebben de Waalse zorgen over CETA nog niet kunnen wegnemen. Daarom krijgt ons land tot het einde van de week de tijd om tot een intern akkoord te komen. Waals president Paul Magnette verwerpt de nieuwe deadline.

Ondanks vele gesprekken hebben de Europese ministers de zorgen van de Walen over CETA, het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada, nog niet weg kunnen nemen. Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström zei dinsdag tijdens een persconferentie na afloop van de bijeenkomst van de Europese ministers van Handel dat de gesprekken met ‘het enige land dat nog niet in staat is geweest om in te stemmen’ met CETA ‘intens’ zijn en voorlopig nog doorgaan.

Meer over CETA? Hier leest u alles wat u moet weten.

België heeft nu tot vrijdag uitstel van de EU gekregen om ook de PS-cdH-regeringen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap te overtuigen van CETA. Zonder die toestemming kan België het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada juridisch en grondwettelijk niet ondertekenen.

Twee resoluties

Ook in het Vlaamse Parlement zijn de meningen verdeeld over CETA, hoewel het merendeel voorstander is. Op dinsdag worden twee resoluties – die verder niet bindend zijn – besproken. In een van deze twee staat dat voor Vlaanderen het handels- en investeringsakkoord met Canada ‘heel belangrijk’ is. ‘Canada is de 25ste belangrijkste afzetmarkt van Vlaamse goederen en de 20ste belangrijkste leverancier’. In de tweede resolutie wordt aanbevolen om het CETA niet te ondertekenen, noch te ratificeren.

Malmström zegt dat er al hard is gewerkt om iedereen op één lijn te krijgen. De Zweedse liberale gaf wel al aan dat er een document aan CETA zal worden toegevoegd waarin enkele statements, onder andere over de privatisering van publieke diensten, worden opgenomen. Die moeten verduidelijken wat CETA wel en niet zal doen. Het document zal juridische waarde hebben, aldus Malmström.

Ondertekening van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, staat formeel gepland voor 27 oktober.

Waals parlement in spoed bijeen geroepen

André Antoine, de voorzitter van het Waals parlement, roept de commissie Europese aangelegenheden dinsdagavond in spoed bijeen. Minister-president Paul Magnette (PS) moet er uitleg komen geven over de stand van zaken inzake het CETA-dossier.

“Wij ontvangen nota’s die alle kanten opgaan”, zegt Antoine aan Belga. Zo heeft de Europese Commissie maandag nog een document over CETA aan Magnette bezorgd. Dat wordt dinsdag nog steeds bestudeerd door de Waalse minister-president.

CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada, is de voorbije maanden intensief besproken geweest in het parlement in Namen. Het verzet van PS en cdH heeft er uiteindelijk toe geleid dat de Waalse regering geen toestemming heeft gegeven aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders om namens België CETA goed te keuren.

Antoine wil niet dat het Waals parlement alsnog “buitenspel” komt te staan, luidt het dinsdag. Eerder op de dag kreeg België nog tot de Europese top van donderdag en vrijdag de tijd om het licht op groen te zetten voor CETA.

Paul Magnette verwerpt Europese deadline voor goedkeuring handelsverdrag

Waals minister-president Paul Magnette verwerpt de deadline die de Europese Commissie gesteld heeft om CETA goed te keuren, het Europees-Canadees handelsverdrag. België kreeg dinsdag tot vrijdag de tijd om CETA te onderschrijven, maar in naam van de bestaande democratische procedures gaat Magnette daar dus niet in mee. Het Waals parlement moet zijn werk kunnen afronden, aldus Magnette.

“Er blijven te veel problemen over om tussen nu en vrijdag een akkoord te vinden”, zei Magnette in de commissie Europese aangelegenheden van het Waals Parlement, dat dinsdagavond in spoed bijeen is gekomen.

Om CETA aanvaardbaar te maken voor de parlementsleden is de voorbije dagen dan wel vooruitgang geboekt, aldus Magnette, maar er blijven “substantiële moeilijkheden” bestaan inzake het arbitragemechanisme en de juridische waarde van de interpretatieve nota en de andere verklaringen die bij het verdrag zijn gevoegd. Er zijn bijkomende documenten aangekondigd, bevestigde Magnette.

Magnette heeft ook problemen met de onderhandelingskalender. “Het democratisch proces moet zijn beslag kennen”, zei de minister-president over de behandeling van het dossier in het Waals parlement.

Hij is zich er naar eigen zeggen van bewust dat zijn njet tegen de deadline de Europees-Canadese top van 27 oktober in het water dreigt te doen vallen en zelfs tot een crisis kan leiden. Maar, zegt Magnette, er is tijd nodig om een oplossing te vinden.

Charles Michel: ‘Positie van België in Europa kan verzwakt worden.’

Als België zich niet achter het Europees-Canadees handelsverdrag CETA schaart, dreigt de positie van ons land in Europa verzwakt te worden. Dat heeft premier Charles Michel dinsdag gezegd tijdens Het Journaal op één.

Premier Charles Michel (MR)
Premier Charles Michel (MR)© Belga

België is de enige EU-lidstaat die het CETA-verdrag niet kan onderschrijven, bleek dinsdag op een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Handel in Luxemburg. Het is Franstalig België dat op de rem staat, waardoor minister Didier Reynders op de vergadering geïsoleerd stond.

België krijgt tot de Europese top van donderdag en vrijdag de tijd om CETA alsnog goed te keuren. Of het zal lukken om het verdrag erdoor te krijgen? “We zullen zien, ik ben niet in de plaats van (Waals minister-president) Paul Magnette”, zei Michel.

De premier spreekt van een “zware verantwoordelijkheid”. “In andere debatten op Europees niveau, bijvoorbeeld inzake sociale dumping, zou onze positie verzwakt kunnen worden als we niet in staat zijn een positieve rol te spelen op Europees niveau”, aldus de premier. “Ik ben mij bewust van de ernst van de situatie, ik doe alles met de minister van Buitenlandse Zaken (Reynders) om een oplossing te vinden.”

Voor Michel is het vinden van die oplossing een prioriteit.

Twitter-account van Didier Reynders gehackt

De Twitter-account van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is dinsdagavond gehackt. Dat meldt zijn woordvoerder dinsdagavond. Alles wordt in het werk gesteld om het probleem te verhelpen.

De woordvoerder benadrukt dat tweets die momenteel via zijn account verschijnen, niet van de hand van de vicepremier zijn.

Zo verscheen dinsdagavond een beledigend bericht aan het adres van Canada, dat niet door minister Reynders werd gepost.

(BELGA/JVL)

Partner Content