‘CEO van Exxon Mobil wordt Trumps minister van Buitenlandse Zaken’

Rex Tillerson © Belga Image

Het lijkt erop dat de Amerikaanse president-elect Donald Trump de knoop heeft doorgehakt over wie zijn minister van Buitenlandse Zaken wordt: Rex Tillerson, CEO van oliereus Exxon Mobil.

Tillerson heeft zaterdag een ontmoeting gehad met Trump in de Trump Tower in New York City, bevestigt de woordvoerder van de toekomstige president. Volgens bronnen van NBC News wordt Tillerson wellicht in de komende week officieel voorgesteld.

Relaties

Als minister van Buitenlandse Zaken zou Tillerson de vierde in lijn worden voor de eventuele opvolging van de president – na de vicepresident, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de voorzitter van de Senaat.

Tillerson heeft geen diplomatieke ervaring, maar staat bekend om zijn goede zakenrelaties met de Russische president Vladimir Poetin. Hij is ook een tegenstander van de economische sancties tegen Moskou wegens de annexatie van het Krim-schiereiland.

Zaken

In een interview dat zondag wordt uitgezonden op Fox, zo weet NBC News, laat Trump zijn licht schijnen over Tillerson. ‘Hij is veel meer dan een CEO, hij is een speler van wereldniveau. Zijn grote voordeel is dat hij veel spelers goed kent. Hij doet gigantische zaken in Rusland, hij doet gigantische zaken voor zijn bedrijf.’

Exxon Mobil is een van de grootste bedrijven van de wereld.

Kandidaten

De benoeming van Tillerson zou een einde maken aan weken van speculaties over wie de nieuwe Amerikaanse topdiplomaat wordt. Daarbij vielen ook de namen van onder anderen ex-presidentskandidaat Mitt Romney en voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani. Die laatste trok zich deze week terug.

Als viceminister van Buitenlandse Zaken wordt voormalig VN-ambassadeur John Bolton genoemd. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content