De partij van oud-premier Boiko Borissov haalt, met 70 procent van de stembiljetten geteld, 31,4 procent. De socialisten volgen met 27,3 procent. Ook een aantal kleinere partijen komen in het parlement. Waarnemers voorzien een moeizame kabinetsformatie, aangezien geen van de partijen een meerderheid in het parlement krijgt.

In februari nam Borissow nog ontslag na straatprotest. Dagelijks trokken tienduizenden betogers de straat op om te protesteren tegen de lage lonen, de wijdverspreide corruptie en de besparingsmaatregelen van de conservatieve regering, zoals de hoge elektriciteitsprijzen.

Verwacht werd dat de conservatieven van GERB, of Burgers voor een Europese Ontwikkeling van Bulgarije, een nipte overwinning in de wacht zouden slepen. Meteen na de bekendmaking van de exitpolls verzamelden zich in het centrum van Sofia betogers die protesteerden tegen "de nieuwe druk van een oud parlement".

Nagemaakte stembiljetten

De verkiezingen in het armste EU-land verliepen levendig. Nadat de politie 350.000 nagemaakte stembiljetten onderschepte, werd ook gevreesd voor een onregelmatige stembusgang. Met die vervalste biljetten kon over 25 van de 240 parlementszetels beslist worden.

Anderhalf uur voor het sluiten van de stembureaus lag de opkomst op slechts 44 procent, wat lager is dan de opkomst bij de parlementsverkiezingen van vier jaar terug. Bij die verkiezingen haalde GERB nog 40 procent van de stemmen. (Belga/AVE)

De partij van oud-premier Boiko Borissov haalt, met 70 procent van de stembiljetten geteld, 31,4 procent. De socialisten volgen met 27,3 procent. Ook een aantal kleinere partijen komen in het parlement. Waarnemers voorzien een moeizame kabinetsformatie, aangezien geen van de partijen een meerderheid in het parlement krijgt. In februari nam Borissow nog ontslag na straatprotest. Dagelijks trokken tienduizenden betogers de straat op om te protesteren tegen de lage lonen, de wijdverspreide corruptie en de besparingsmaatregelen van de conservatieve regering, zoals de hoge elektriciteitsprijzen. Verwacht werd dat de conservatieven van GERB, of Burgers voor een Europese Ontwikkeling van Bulgarije, een nipte overwinning in de wacht zouden slepen. Meteen na de bekendmaking van de exitpolls verzamelden zich in het centrum van Sofia betogers die protesteerden tegen "de nieuwe druk van een oud parlement". Nagemaakte stembiljettenDe verkiezingen in het armste EU-land verliepen levendig. Nadat de politie 350.000 nagemaakte stembiljetten onderschepte, werd ook gevreesd voor een onregelmatige stembusgang. Met die vervalste biljetten kon over 25 van de 240 parlementszetels beslist worden. Anderhalf uur voor het sluiten van de stembureaus lag de opkomst op slechts 44 procent, wat lager is dan de opkomst bij de parlementsverkiezingen van vier jaar terug. Bij die verkiezingen haalde GERB nog 40 procent van de stemmen. (Belga/AVE)