Celstraffen voor 152 betogers in Egypte

© REUTERS

Zeker 152 mensen die eind april hadden meegestapt in een niet-toegelaten manifestatie tegen het Egyptische regime, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar.

Zeker 152 mensen die eind april hadden meegestapt in een niet-toegelaten manifestatie tegen het Egyptische regime, zijn zaterdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar. Dat is bij gerechtelijke bronnen in Caïro vernomen.

Een rechtbank in Caïro veroordeelde zaterdag 51 mensen tot twee jaar cel wegens samenscholing en ongeoorloofd manifesteren. Voor een andere rechtbank in de Egyptische hoofdstad vonden intussen nog twee andere massaprocessen plaats. Daarbij werden, om dezelfde reden, eerst 79 en vervolgens nog eens 22 mensen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

De verdachten waren op 25 april opgepakt tijdens betogingen waartoe liberale en seculiere oppositiebewegingen hadden opgeroepen. Ze protesteerden tegen het voornemen van de regering om twee eilanden in de Rode Zee over te dragen aan Saoedi-Arabië. De manifestanten werden opgepakt op basis van een wet die het regime van president Abdel Fattah al-Sissi in de herfst van 2013 had uitgevaardigd en die stelt dat iedere betoging illegaal is wanneer er geen expliciete toelating van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken bestaat.

Meerdere advocaten hebben al laten weten, in beroep te zullen gaan tegen de gerechtelijke uitspraak. Volgens de verdediging werden verschillende verdachten opgepakt omdat ze zich in de buurt van de manifestatie bevonden, zonder er evenwel aan deel te nemen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content