CDU-jongeren kritisch voor Merkel: 'Stemming bij achterban is beneden nul'

11/02/18 om 04:43 - Bijgewerkt om 04:43

Bron: Belga

Interne heel kritische debatten over het nieuwe regeerakkoord in Duitsland blijven dit weekend doorgaan, met een oproep van de jongerenafdeling van de christendemocratische CDU van Angela Merkel om een lijst met leden van haar toekomstige regering vrij te geven.

CDU-jongeren kritisch voor Merkel: 'Stemming bij achterban is beneden nul'

Angela Merkel met Paul Ziemiak, voorzitter van de CDA-jongeren © REUTERS

De CDU-jongeren willen de lijst met ministers kunnen inkijken voor de cruciale partijbijeenkomst eind deze maand.

'Namen moeten genoemd worden', zei Paul Ziemiak, leider van de CDU-jongerenafdeling, aan de zondagskrant Bild Am Sonntag. 'Dat is de enige manier waarop de partij het coalitieakkoord met een gerust geweten kan goedkeuren.'

Het rommelt binnen de CDU over het coalitieakkoord. De partij offert de post van Financiën op aan de sociaaldemocratische SPD. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat naar de Beierse zusterpartij CSU.

Ziemiak zei dat Merkel 'de moed moet hebben om kritische denkers aan te duiden als ministers'. Volgens hem is de stemming bij de achterban 'beneden nul'. Hij noemde de partijcommunicatie na de bekendmaking van een deel van de regering 'rampzalig'. De namen van mogelijke ministerkandidaten tot dusver wijzen niet op vernieuwing binnen de partij, zei Ziemiak.

Op 26 februari vindt een partijbijeenkomst plaats over het coalitieakkoord.

Onze partners