CD&V wil dat Francken voorlopig geen Soedanezen meer terugstuurt

Nahima Lanjri. © BelgaImage

CD&V wil dat het terugsturen van Soedanezen wordt opgeschort tot er duidelijkheid is over de mogelijke foltering in het Afrikaanse land. Dat zegt Kamerlid Nahima Lanjri woensdag.

Verscheidene Soedanezen die de voorbije maanden door België zijn teruggestuurd, getuigen over opsluiting en mishandeling bij hun aankomst in Soedan. Allen hadden ze in ons land eerst een ontmoeting met het speciale identificatieteam dat door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was uitgenodigd. Francken wil de zaak laten onderzoeken. Indien er inderdaad gefolterd wordt, zal niemand meer teruggestuurd worden.

Nahima Lanjri is naar eigen zeggen teleurgesteld dat er niet werd geluisterd naar haar waarschuwingen om zeer voorzichtig om te springen met de samenwerking met het regime. ‘Waar we voor waarschuwden, is helaas gebeurd’, zegt ze.

‘We moeten vaststellen dat er te weinig toezicht was op de identificatiemissie en dat er onvoldoende garanties waren dat mensen geen risico zouden lopen op foltering of onmenselijke behandeling. Zolang er hierop een risico bestaat en we geen absolute zekerheid hebben, kunnen we onder geen enkel beding mensen terugsturen. Het terugsturen van Soedanezen moet opgeschort worden zolang hier geen duidelijkheid over is.’

Lanjri benadrukt dat het terugkeerbeleid steeds een delicate evenwichtsoefening is, waarvan de concrete uitvoering behoort tot de bevoegdheid van staatssecretaris. Daarover wordt niet beslist in de regering. Een dergelijke identificatiemissie uit Soedan is niet voor herhaling vatbaar, vindt ze.

Partner Content