Catalonië wil referendum over onafhankelijkheid op 9 november

De Spaanse premier Mariano Rajoy (links) groet de Catalaanse president Artur Mas. © Reuters

De Catalaanse president Artur Mas heeft een decreet ondertekend dat het referendum over de onafhankelijkheid van de regio op 9 november organiseert. Madrid gaat in beroep, omdat het de Spaanse grondwet zou schenden.

De Catalaanse president Artur Mas heeft een decreet ondertekend waarmee de datum voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 9 november gezet wordt. Daarmee gaat hij in tegen Madrid, dat die volksraadpleging nog altijd probeert tegen te houden.

De Spaanse regering zit maandag samen voor overleg, om bij het Grondwettelijk Hof in beroep te gaan tegen het referendum. Volgens Madrid vormt het een schending van de Spaanse grondwet.

Niemand staat “boven de soevereine wil van alle Spanjaarden”, klonk het in Madrid. “Er zal geen referendum zijn, want het is tegen de grondwet”, zei Soraya Saenz de Santamaria, nummer twee van de regering. “Het is aan alle Spanjaarden om te beslissen wat Spanje is en hoe het zich organiseert.”

Als de regering inderdaad in beroep gaat, wordt het net ondertekende decreet meteen opgeschort.

Als het referendum toch doorgaat, dan kunnen de 7,5 miljoen inwoners van Catalonië stemmen over de onafhankelijkheid van een van Spanjes rijkste regio’s. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content