Peter Luykx (N-VA)

Catalonië: Europa moet kiezen

Peter Luykx (N-VA) Peter Luykx is N-VA-Kamerlid en ondervoorzitter commissie Buitenlandse Betrekkingen

Catalonië plant in november 2014 een referendum over haar toekomst: een deel van Spanje blijven of onafhankelijk. Volgens N-VA-Kamerlid Peter Luykx is het standpunt van de Europese regeringsleiders erg belangrijk: niet alleen voor Catalonië, maar even goed voor Schotland en Vlaanderen.

Catalonië plant op 9 november 2014 een referendum over haar toekomst: een deel van Spanje blijven, of volledig onafhankelijk worden. Madrid haalt alvast alles uit de kast om de volksraadpleging te boycotten. De Catalaanse eerste minister Artur Mas gaat daarom actief op zoek naar steun bij de Europese regeringsleiders. Ook premier Di Rupo ontving een brief van Mas. Het standpunt van de Europese regeringsleiders, en dus ook van Di Rupo, is belangrijk: niet alleen voor Catalonië, maar even goed voor Schotland en Vlaanderen. Europa moet bepalen hoe het met deze veranderingen omgaat.

De Spaanse en de Britse piste

Op 9 november mogen de Catalanen zich uitspreken over het recht tot zelfbeschikking. De Catalaanse premier Mas wil via een referendum zijn bevolking vragen of zij een onafhankelijke staat Catalonië binnen Europa willen. Eind vorig jaar counterde de Spaanse premier Mariano Rajoy deze plannen. Volgens Rajoy is de organisatie van dit referendum in strijd met de Spaanse grondwet. De reactie van Mas bleef niet uit. In een brief aan de Europese regeringsleiders legde hij uit waarom dergelijk referendum niet in strijd is met de grondwet. Hiermee komt Mas tegemoet aan de juridische en politieke vragen die bestaan over het referendum.

De Catalaanse regering ontving al van enkele landen een antwoord op deze brief. Premier Di Rupo heeft klaarblijkelijk nog geen tijd gevonden om een reactie te formuleren. Toch kijken wij met veel belangstelling naar zijn standpunt uit.

Houding EU tegenover onafhankelijk Catalonië ook belangrijk voor Vlaanderen

De Schotse premier Alex Salmond organiseert in september van dit jaar eveneens een referendum over de toekomst van zijn regio. Ook daar is de centrale vraag of de Schotten een zelfstandige toekomst binnen of buiten het Verenigd Koninkrijk willen uitbouwen. In tegenstelling tot de negatieve houding van Madrid ten aanzien van de Catalaanse vraag, reageert Londen op de enige juiste manier. Hoewel de Britse regering het samenhouden van het Verenigd Koninkrijk verkiest, is ze met de Schotse regering overeengekomen het resultaat van het referendum te erkennen.

Kiezen is niet verliezen

Wanneer gesproken wordt over die plotse vraag van Europese naties naar autonomie, wordt Vlaanderen in één adem met Schotland en Catalonië genoemd. Gezien het evolutief-democratisch proces dat zich in Vlaanderen al voltrokken heeft en nog steeds aan het voltrekken is, is dat niet vreemd. Vlaanderen wordt steeds autonomer en de steun voor nog meer autonomie groeit ook hier. Ook daarom is het antwoord van Di Rupo aan de Catalaanse regering belangrijk.

De ontwikkelingen die in staatloze naties als Schotland, Catalonië en Vlaanderen al jarenlang gaande zijn, zijn natuurlijke processen. Er is sprake van een evolutie, geen revolutie. De EU kan deze vreedzame staatsontwikkeling niet langer ontkennen of uit de weg gaan. Door interne uitbreiding zijn nieuwe staten automatisch lid van de Europese Unie. Het is de uitgelezen kans om van Europa opnieuw een dynamisch proces te maken dat werkelijk gestoeld is op de grondbeginselen vrijheid en democratie. De aanvaarding van een Catalaans referendum en de eventueel daaruit voortvloeiende erkenning van een onafhankelijke Catalaanse staat als lidstaat van de EU, betekent tegelijkertijd een erkenning van de Europese Unie als een democratische en dynamische Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content