Catalanen maken menselijke ketting voor onafhankelijkheid

© Reuters

Ruim 1,6 miljoen Catalanen hebben een menselijke ketting gevormd. Ze deden dat om hun eis voor onafhankelijkheid kracht bij te zetten. De Catalaanse regering is van plan om in 2014 een referendum te houden over afscheiding van Spanje.

Naar aanleiding van de Catalaanse feestdag hebben 1,6 miljoen inwoners van Catalonië een 400 kilometer lange menselijke ketting gevormd. Met die protestactie wilden de Catalanen hun roep om onafhankelijkheid beklemtonen.

De ketting strekt zich uit van de Franse grens in het noorden tot aan de grens met de autonome gemeenschap Valencia in het zuiden. De actievoerders waren veelal gekleed in de kleuren van de Catalaanse vlag.

Referendum

De Catalaanse president Artur Mas (CiU) wil in 2014 een volksraadpleging houden over afscheiding van Spanje. Voor dat referendum heeft Catalonië de toestemming nodig van de centrale regering in Madrid. Maar de conservatieve regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy (PP) weigert op de Catalaanse eis in te gaan.

Volgens een recente peiling is ruim 80 procent van de Catalaanse bevolking voorstander van zo’n volksraadpleging. Bij een referendum zou 52 procent van de ondervraagden stemmen voor een onafhankelijk Catalonië. Amper 24 procent is volledig tegen afsplitsing van Spanje.

Onafhankelijkheid

Catalonië is een van de rijkste regio’s van Spanje. De Catalaanse gemeenschap heeft al een ruime mate van autonomie, maar sinds het uitbreken van de economische crisis willen almaar meer Catalanen volledige onafhankelijkheid. Veel Catalanen hebben het gevoel dat ze te veel aan Madrid moet afdragen om de armere gebieden in het zuiden van Spanje te helpen.

Op de Catalaanse feestdag wordt de val van Barcelona tijdens de Spaanse Successieoorlog herdacht. Die historische gebeurtenis uit 1714 leidde tot de opheffing van het koninkrijk Aragon en maakte een einde aan de verregaande zelfstandigheid van Catalonië. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content