Catalaanse wegen en treinen geblokkeerd na stakingsoproep

08/11/17 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:29

Bron: Belga

Het verkeer in Catalonië verloopt woensdagochtend moeizaam als gevolg van de stakingsoproep van de separatistische intersyndicale CSC. Tal van wegen en snelwegen zijn geblokkeerd. Ook het treinverkeer is getroffen door de actie.

Catalaanse wegen en treinen geblokkeerd na stakingsoproep

Een man ligt op de grond tijdens een demonstratie tegen de opsluiting van twee Catalaanse separatisten. © REUTERS

De hogesnelheidstrein uit Barcelona die om 12.26 uur in het Franse Lyon zou aankomen, moest naar zijn vertrekpunt terugkeren, zo maakte de nationale spoorwegmaatschappij Renfe bekend. Op de autowegen zijn vooral de snelweg AP-7, langs de Spaanse Middellandse kust naar Andalusië, en de A-2 tussen Barcelona en Madrid getroffen.

Op een vijftigtal plaatsen waren woensdagvoormiddag wegen en autowegen geblokkeerd, aldus de Catalaanse verkeersinstanties. Tot een algemene staking was opgeroepen door de separatistische intersyndicale CSC, om te protesteren tegen een decreet van de Spaanse regering die de vertrekformaliteiten voor Catalaanse bedrijven versoepelde.

De actie krijgt de steun van twee invloedrijke separatistische verenigingen, de Nationale Catalaanse Assemblée en Omnium Cultural, en heeft ook een politiek karakter omdat deze bewegingen de vrijlating van de opgesloten leiders eisen. De twee belangrijkste Spaanse vakbonden, CCOO en UGT, steunen de actie niet.

In Barcelona lijkt de impact minder groot dan bij de algemene staking van 3 oktober, na het hardhandige politie-optreden bij het referendum. De metro werkt voor 85 procent. Winkels en cafés openden hun deuren, net als de belangrijkste voedingsmarkt van de regio.

Onze partners