Het Spaanse hooggerechtshof had donderdagavond de voorlopige hechtenis van parlementsvoorzitter Carme Forcadell (PDeCat) wegens 'rebellie' bevolen, als gevolg van de goedkeuring van de onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement.

De rechter oordeelde wel dat de parlementsvoorzitster voorlopig kan worden vrijgelaten als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt. Forcadell, die een nacht in de cel in Madrid had doorgebracht, heeft dat bedrag nu ook overgemaakt. Een rechter moet haar vrijlating wel nog formeel bevestigen.

Donderdag moesten ook vijf andere leden van het Catalaanse parlement in Madrid voor de rechter verschijnen, maar zij werden meteen vrijgelaten. Vier van hen - Lluis Corominas, Lluis Gino, Anna Simo en Ramona Barrufet - moeten wel binnen de week een borgsom van 25.000 euro ophoesten. Joan Josep Nuet kreeg geen voorwaarden opgelegd.

Het Spaanse hooggerechtshof had donderdagavond de voorlopige hechtenis van parlementsvoorzitter Carme Forcadell (PDeCat) wegens 'rebellie' bevolen, als gevolg van de goedkeuring van de onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement. De rechter oordeelde wel dat de parlementsvoorzitster voorlopig kan worden vrijgelaten als ze een borgsom van 150.000 euro betaalt. Forcadell, die een nacht in de cel in Madrid had doorgebracht, heeft dat bedrag nu ook overgemaakt. Een rechter moet haar vrijlating wel nog formeel bevestigen. Donderdag moesten ook vijf andere leden van het Catalaanse parlement in Madrid voor de rechter verschijnen, maar zij werden meteen vrijgelaten. Vier van hen - Lluis Corominas, Lluis Gino, Anna Simo en Ramona Barrufet - moeten wel binnen de week een borgsom van 25.000 euro ophoesten. Joan Josep Nuet kreeg geen voorwaarden opgelegd.