Raul Castro is bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten als de onafhankelijkheid en het politieke systeem van Cuba gerespecteerd worden. Dat heeft de Cubaanse president gezegd.

"Als we echt vorderingen willen maken in onze bilaterale relaties, dan moeten we onze wederzijdse verschillen leren aanvaarden en moeten we eraan wennen om vreedzaam samen te leven. In het andere geval zijn wij zeker bereid om nog eens 55 jaar in dezelfde situatie te leven", aldus de 82-jarige Castro voor een publiek van Cubaanse en Amerikaanse functionarissen.

Soevereniteit

"Wij hebben al diverse keren aangegeven dat we bereid zijn om op een respectvolle manier in dialoog te treden met de VS, zonder afbreuk te doen aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking van de natie", benadrukte de Cubaanse president.

"Wij vragen niet aan de VS om hun politieke en sociale systeem te veranderen en we aanvaarden niet dat er over het onze wordt onderhandeld."

Embargo

De VS verbraken begin jaren 60 alle diplomatieke relaties met Cuba. De Amerikanen stelden ook een economisch embargo in tegen de eilandstaat.

Toch bleek op een herdenkingsdienst voor Nelson Mandela dat de relaties niet volledig verziekt zijn: Castro schudde er de hand van zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

Raul Castro wordt door Cuba-kenners beschouwd als een meer hervormingsgezinde leider dan zijn broer Fidel, die decennialang aan de macht was op het eiland. Zo werkt de 82-jarige president sinds zijn aantreden aan de modernisering van de economie, al klagen critici dat het hervormingsproces erg traag verloopt. (Belga/EE)

Raul Castro is bereid om in dialoog te treden met de Verenigde Staten als de onafhankelijkheid en het politieke systeem van Cuba gerespecteerd worden. Dat heeft de Cubaanse president gezegd. "Als we echt vorderingen willen maken in onze bilaterale relaties, dan moeten we onze wederzijdse verschillen leren aanvaarden en moeten we eraan wennen om vreedzaam samen te leven. In het andere geval zijn wij zeker bereid om nog eens 55 jaar in dezelfde situatie te leven", aldus de 82-jarige Castro voor een publiek van Cubaanse en Amerikaanse functionarissen. Soevereniteit "Wij hebben al diverse keren aangegeven dat we bereid zijn om op een respectvolle manier in dialoog te treden met de VS, zonder afbreuk te doen aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking van de natie", benadrukte de Cubaanse president. "Wij vragen niet aan de VS om hun politieke en sociale systeem te veranderen en we aanvaarden niet dat er over het onze wordt onderhandeld." Embargo De VS verbraken begin jaren 60 alle diplomatieke relaties met Cuba. De Amerikanen stelden ook een economisch embargo in tegen de eilandstaat. Toch bleek op een herdenkingsdienst voor Nelson Mandela dat de relaties niet volledig verziekt zijn: Castro schudde er de hand van zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Raul Castro wordt door Cuba-kenners beschouwd als een meer hervormingsgezinde leider dan zijn broer Fidel, die decennialang aan de macht was op het eiland. Zo werkt de 82-jarige president sinds zijn aantreden aan de modernisering van de economie, al klagen critici dat het hervormingsproces erg traag verloopt. (Belga/EE)