In een interview op nieuwzender CNN maakte de Afro-Amerikaanse voormalige neurochirurg het punt dat tijdens de uitroeiing door de nazi's veel minder joodse slachtoffers zouden zijn gevallen mochten de Duitse burgers destijds bewapend zijn geweest.

Gevraagd om enige toelichting zei Carson: "De waarschijnlijkheid dat Hitler zijn doelstellingen (vermoedelijk verwees Carson naar de Endlösung, nvdr) bereikte, zou veel kleiner zijn geweest als de mensen over wapens beschikten". Carson verwees naar zijn boek 'A More Perfect Union', waarin hij schrijft dat de Duitse burgers op het eind van de jaren '30 door het nazi-regime ontwapend werden. Met zijn uitspraak probeerde de als ultraconservatief geldende 64-jarige politicus het belang te onderstrepen van de wapenwetgeving in de VS.

Simplistisch

Meteen klonk kritiek van de burgerrechtenorganisatie Anti-Defamation League, die Carson onder andere historische leugens aanwreef en een wel erg simplistische visie op hoe de omvang van de Holocaust - zes miljoen doden - beperkter zou kunnen geweest zijn.

Eerder zorgde Carson al voor opschudding door te verklaren dat een moslim nooit president van de VS mag worden. Na felle kritiek trok hij die woorden relativerend en met mondjesmaat in. (Belga/TE)

In een interview op nieuwzender CNN maakte de Afro-Amerikaanse voormalige neurochirurg het punt dat tijdens de uitroeiing door de nazi's veel minder joodse slachtoffers zouden zijn gevallen mochten de Duitse burgers destijds bewapend zijn geweest. Gevraagd om enige toelichting zei Carson: "De waarschijnlijkheid dat Hitler zijn doelstellingen (vermoedelijk verwees Carson naar de Endlösung, nvdr) bereikte, zou veel kleiner zijn geweest als de mensen over wapens beschikten". Carson verwees naar zijn boek 'A More Perfect Union', waarin hij schrijft dat de Duitse burgers op het eind van de jaren '30 door het nazi-regime ontwapend werden. Met zijn uitspraak probeerde de als ultraconservatief geldende 64-jarige politicus het belang te onderstrepen van de wapenwetgeving in de VS. Meteen klonk kritiek van de burgerrechtenorganisatie Anti-Defamation League, die Carson onder andere historische leugens aanwreef en een wel erg simplistische visie op hoe de omvang van de Holocaust - zes miljoen doden - beperkter zou kunnen geweest zijn. Eerder zorgde Carson al voor opschudding door te verklaren dat een moslim nooit president van de VS mag worden. Na felle kritiek trok hij die woorden relativerend en met mondjesmaat in. (Belga/TE)