Het Nederlandse kabinet wil gezichtsbedekkende kleding, waaronder de boerka, uit het straatbeeld bannen. In een aantal gevallen, zoals bij carnavalskledij, wordt echter een uitzondering gemaakt en daarom heeft de eigenaar van een feestwinkel besloten dat soort kleding te gaan verhuren. Dat meldt de Volkskrant.

Wie straks nog in een boerka de straat opgaat, krijgt een boete van maximaal 380 euro. Voor carnavalskledij wordt echter een uitzondering gemaakt.

Feestkleding

"Dus een boerka of niqab als carnavalskleding dragen mag wel? ", vraagt José Cabrera y Charro van Feestkleding 365 zich af. "Daarom gaan we ze als feestkleding verkopen. Het gaat ons om het beschermen van de vrijheid van iedereen. Het is niet goed als we toestaan dat er één niet zo populaire groep of godsdienstuiting uit wordt gehaald en wordt verboden."

Bonnetje

Een bonnetje dat bij de verhuur van de boerka wordt verstrekt, moet oom agent bij een eventuele boete overtuigen dat het om carnavalskleding gaat. "Als je toch een boete krijgt, dan sturen wij onze advocaat naar het Openbaar Ministerie om duidelijk te maken dat die persoon carnavalskleding draagt. Als je dan toch moet betalen, betalen wij de boete", zegt Cabrera y Charro.

België

Cabrera y Charro volgt op die manier min of meer het voorbeeld van de Franse zakenman Rachid Nekkaz. Die kwam in augustus in Brussel twee boetes betalen die de Belgische staat opgelegd had aan twee minderjarige vrouwen omdat ze de boerka droegen op straat. Sinds 23 juli is het in ons land verboden om in publieke ruimtes kleding te dragen die het gezicht "volledig dan wel grotendeels" bedekt. (Belga/EE)

Het Nederlandse kabinet wil gezichtsbedekkende kleding, waaronder de boerka, uit het straatbeeld bannen. In een aantal gevallen, zoals bij carnavalskledij, wordt echter een uitzondering gemaakt en daarom heeft de eigenaar van een feestwinkel besloten dat soort kleding te gaan verhuren. Dat meldt de Volkskrant. Wie straks nog in een boerka de straat opgaat, krijgt een boete van maximaal 380 euro. Voor carnavalskledij wordt echter een uitzondering gemaakt. Feestkleding "Dus een boerka of niqab als carnavalskleding dragen mag wel? ", vraagt José Cabrera y Charro van Feestkleding 365 zich af. "Daarom gaan we ze als feestkleding verkopen. Het gaat ons om het beschermen van de vrijheid van iedereen. Het is niet goed als we toestaan dat er één niet zo populaire groep of godsdienstuiting uit wordt gehaald en wordt verboden." Bonnetje Een bonnetje dat bij de verhuur van de boerka wordt verstrekt, moet oom agent bij een eventuele boete overtuigen dat het om carnavalskleding gaat. "Als je toch een boete krijgt, dan sturen wij onze advocaat naar het Openbaar Ministerie om duidelijk te maken dat die persoon carnavalskleding draagt. Als je dan toch moet betalen, betalen wij de boete", zegt Cabrera y Charro. België Cabrera y Charro volgt op die manier min of meer het voorbeeld van de Franse zakenman Rachid Nekkaz. Die kwam in augustus in Brussel twee boetes betalen die de Belgische staat opgelegd had aan twee minderjarige vrouwen omdat ze de boerka droegen op straat. Sinds 23 juli is het in ons land verboden om in publieke ruimtes kleding te dragen die het gezicht "volledig dan wel grotendeels" bedekt. (Belga/EE)