Canadese politie voorkomt ‘massamoord op Valentijnsdag’

Het huis in Timberlea, Halifax, waar de 19-jarige verdachte dood werd aangetroffen © REUTERS

De Canadese politie heeft een plot verijdeld waarbij een zwaarbewapende man en vrouw in de havenstad Halifax op Valentijnsdag lukraak in de massa zouden vuren. De verdachten hadden volgens de politie “geen culturele of religieuze motieven”.

Volgens een verklaring van politiecommissaris Brian Brennan had de politie donderdag een tip gekregen dat een 19-jarige man uit Halifax en een 23-jarige Amerikaanse vrouw wapens ter beschikking hadden en plannen smeedden om op Valentijnsdag een bloedbad aan te richten in Halifax. De wapens waren van die aard dat ze grote schaal dood en verwonding konden veroorzaken. Vervolgens zouden ze de hand aan zichzelf slaan. Waar dat zou gebeuren, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Twee andere Canadese jongeren, 20 en 17, waren volgens de politie ook betrokken, al is nog niet duidelijk gemaakt op welke manier.

Daarop begon de politie, nog altijd volgens de mededeling van de commissaris, een actie. De 19-jarige werd thuis dood aangetroffen. Over de omstandigheden van zijn overlijden gaf de commissaris geen details – de dood wordt onderzocht door een speciaal onderzoeksteam onderzocht.

Brian Brennan, politiecommissaris, tijdens een persbriefing
Brian Brennan, politiecommissaris, tijdens een persbriefing© /

De Amerikaanse vrouw werd gearresteerd toen ze op de luchthaven van Halifax landde. Ze werd er opgewacht door de 20-jarige die ook aangehouden werd.

De 17-jarige werd even later gearresteerd.

‘Overtuigingen’

Volgens politiecommissaris Brennan wordt er niet meer naar andere betrokkenen gezocht. Als de verdachten hun gang hadden kunnen gaan, zou dat volgens hem “extreem tragische” gevolgen hebben gehad.

Volgens staatsomroep CBC bleef Brennan vaag over de motieven van de verdachten. “Ik zou het niet karakteriseren als een terroristisch gebeuren. Ik zou het omschrijven als een groep van individuen die enkele overtuigingen hadden en die bereid waren gewelddaden tegen burgers te plegen.” Ze deelden “een destructief gedachtengoed”.

Wat de overtuigingen waren, wilde de politiecommissaris niet kwijt, behalve dan dat ze niet op cultuur of religie gegrond waren.

Vorig jaar is Canada opgeschrikt door een eenzame wolf-aanval tegen politieagenten, en door twee eenzame wolf-aanvallen van geradicaliseerde moslims tegen soldaten en tegen het parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content