Volgens televisiezender CTV News zou de verdachte banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat en een explosief tot ontploffing hebben willen brengen op een drukbezochte locatie, maar dat nieuws werd niet bevestigd door de politie.

De federale politie van Canada heeft naar aanleiding van "geloofwaardige informatie over een potentiële terroristische dreiging" een verdachte opgepakt, "om zeker te zijn dat er geen gevaar is voor de openbare veiligheid", aldus de politie. De politie laat in een persbericht weten dat ze "deze bedreigingen zeer ernstig neemt" en dat ze geen verdere details kan geven over het onderzoek "dat nog steeds aan de gang is".

Volgens CTV had er een massale politieactie plaats in het stadje Strathroy (20.000 inwoners), in de provincie Ontario, en werd één man aangehouden. De politie verspreidde ook een foto van een man in bivakmuts, maar het is niet duidelijk of het om de arrestant gaat.

Eerdere aanslagen

Canada werd in oktober 2014 getroffen door twee aanslagen door jongeren met jihadistische sympathieën. Op 20 oktober overleed een militair in Saint-Jean-sur-Richelieu nadat hij werd aangereden door een jongeman, die later werd doodgeschoten door de politie. Twee dagen later doodde een man een militair voor het nationale oorlogsmonument op Parliament Hall, alvorens het parlement binnen te dringen, waar het tot een schietpartij kwam tussen de dader en de politie. Michael Zehaf-Bibeau werd uiteindelijk gedood door 31 kogels. Na de aanslagen stemde het parlement een antiterrorismewet, die meer macht gaf aan de inlichtingendiensten en de politie, voornamelijk om te beletten dat jonge Canadezen naar Syrië reisden om te vechten aan de zijde van terreurgroep Islamitische Staat. Canada maakt sinds september 2014 deel uit van de internationale coalitie tegen IS, die wordt geleid door de Verenigde Staten.

De liberale regering van premier Justin Trudeau haalde in maart de Canadese bommenwerpers weg, maar heeft wel extra militaire raadgevers en medisch personeel naar Irak gestuurd. De premier heeft al verschillende keren verklaard dat hij "het terrorisme in al zijn vormen wil bestrijden" en nauw wil samenwerken met de bondgenoten. Ook heeft Canada sinds het aantreden van Trudeau een extra inspanning geleverd om vluchtelingen aan te trekken en op te vangen.

(Belga/RR)

Volgens televisiezender CTV News zou de verdachte banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat en een explosief tot ontploffing hebben willen brengen op een drukbezochte locatie, maar dat nieuws werd niet bevestigd door de politie. De federale politie van Canada heeft naar aanleiding van "geloofwaardige informatie over een potentiële terroristische dreiging" een verdachte opgepakt, "om zeker te zijn dat er geen gevaar is voor de openbare veiligheid", aldus de politie. De politie laat in een persbericht weten dat ze "deze bedreigingen zeer ernstig neemt" en dat ze geen verdere details kan geven over het onderzoek "dat nog steeds aan de gang is". Volgens CTV had er een massale politieactie plaats in het stadje Strathroy (20.000 inwoners), in de provincie Ontario, en werd één man aangehouden. De politie verspreidde ook een foto van een man in bivakmuts, maar het is niet duidelijk of het om de arrestant gaat. Canada werd in oktober 2014 getroffen door twee aanslagen door jongeren met jihadistische sympathieën. Op 20 oktober overleed een militair in Saint-Jean-sur-Richelieu nadat hij werd aangereden door een jongeman, die later werd doodgeschoten door de politie. Twee dagen later doodde een man een militair voor het nationale oorlogsmonument op Parliament Hall, alvorens het parlement binnen te dringen, waar het tot een schietpartij kwam tussen de dader en de politie. Michael Zehaf-Bibeau werd uiteindelijk gedood door 31 kogels. Na de aanslagen stemde het parlement een antiterrorismewet, die meer macht gaf aan de inlichtingendiensten en de politie, voornamelijk om te beletten dat jonge Canadezen naar Syrië reisden om te vechten aan de zijde van terreurgroep Islamitische Staat. Canada maakt sinds september 2014 deel uit van de internationale coalitie tegen IS, die wordt geleid door de Verenigde Staten. De liberale regering van premier Justin Trudeau haalde in maart de Canadese bommenwerpers weg, maar heeft wel extra militaire raadgevers en medisch personeel naar Irak gestuurd. De premier heeft al verschillende keren verklaard dat hij "het terrorisme in al zijn vormen wil bestrijden" en nauw wil samenwerken met de bondgenoten. Ook heeft Canada sinds het aantreden van Trudeau een extra inspanning geleverd om vluchtelingen aan te trekken en op te vangen.(Belga/RR)