De spanningen tussen Canada en China lopen op sinds de arrestatie van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei begin december in Canada. De zakenvrouw werd dinsdag door een rechter in Vancouver vrijgelaten op borg.

Volgens de buitenlandminister sloeg de Canadees die werd ondervraagd zelf alarm. Ze wilde geen details kwijt over de identiteit van de persoon, 'gezien de delicate situatie'. De Canadese autoriteiten konden de man nog niet contacteren. 'We werken eraan om te bepalen waar hij zich bevindt. We hebben ook de Chinese autoriteiten hierover ondervraagd', aldus Freeland.

Volgens de krant Globe and Mail zou het gaan om Michael Spavor, een Canadees wiens bedrijf bezoeken organiseert aan Noord-Korea voor onder meer toeristen. De man leeft in China en zou betrokken geweest zijn bij de ontmoeting van de Amerikaanse ex-basketballer Dennis Rodman met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Eerder bevestigde Ottawa al dat een ex-diplomaat, Michael Kovrig, was opgepakt in China. Peking bevestigde zijn aanhouding intussen via fax. 'We zijn erg bezorgd over de opsluiting van de heer Kovrig', aldus de buitenlandmininister woensdag.

Officieel is er geen verband tussen de arrestaties van de Canadezen en de Huawei-zaak, maar waarnemers zien wel een link. China kan dit immers gebruiken als pasmunt voor de vrijlating van de Huawei-manager, die ervan verdacht wordt het Amerikaanse embargo tegen Iran te hebben geschonden.

Freeland beklemtoonde woensdag dat de autoriteiten niet kunnen tussenkomen in de zaak-Huawei, omdat dit een zaak van justitie is, waarmee ze de Amerikaanse president Trump op zijn plaats zette die eerder suggereerde dat hij wel kon tussenkomen.

De spanningen tussen Canada en China lopen op sinds de arrestatie van de financieel directeur van het Chinese concern Huawei begin december in Canada. De zakenvrouw werd dinsdag door een rechter in Vancouver vrijgelaten op borg. Volgens de buitenlandminister sloeg de Canadees die werd ondervraagd zelf alarm. Ze wilde geen details kwijt over de identiteit van de persoon, 'gezien de delicate situatie'. De Canadese autoriteiten konden de man nog niet contacteren. 'We werken eraan om te bepalen waar hij zich bevindt. We hebben ook de Chinese autoriteiten hierover ondervraagd', aldus Freeland. Volgens de krant Globe and Mail zou het gaan om Michael Spavor, een Canadees wiens bedrijf bezoeken organiseert aan Noord-Korea voor onder meer toeristen. De man leeft in China en zou betrokken geweest zijn bij de ontmoeting van de Amerikaanse ex-basketballer Dennis Rodman met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Eerder bevestigde Ottawa al dat een ex-diplomaat, Michael Kovrig, was opgepakt in China. Peking bevestigde zijn aanhouding intussen via fax. 'We zijn erg bezorgd over de opsluiting van de heer Kovrig', aldus de buitenlandmininister woensdag. Officieel is er geen verband tussen de arrestaties van de Canadezen en de Huawei-zaak, maar waarnemers zien wel een link. China kan dit immers gebruiken als pasmunt voor de vrijlating van de Huawei-manager, die ervan verdacht wordt het Amerikaanse embargo tegen Iran te hebben geschonden. Freeland beklemtoonde woensdag dat de autoriteiten niet kunnen tussenkomen in de zaak-Huawei, omdat dit een zaak van justitie is, waarmee ze de Amerikaanse president Trump op zijn plaats zette die eerder suggereerde dat hij wel kon tussenkomen.