Canadees overleden die VS-diplomaten uit Iran smokkelde

16/10/15 om 03:29 - Bijgewerkt om 03:28

Ken Taylor, de gewezen Canadese ambassadeur die tijdens de Iraanse gijzelingscrisis van 1979-1981 Amerikaanse diplomaten het land uitsmokkelde, en over wiens acties de bekroonde film Argo handelt, is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan kanker.

Canadees overleden die VS-diplomaten uit Iran smokkelde

Ken Taylor, eerder dit jaar, met actrice Elena Semikina, tijdens de uitreiking van Canadese filmprijzen. © REUTERS

Dat heeft de zoon van de vroegere diplomaat meegedeeld aan de Canadese zender CBC News.

Ken Taylor was de Canadese ambassadeur in Iran toen een groep studenten op 4 november 1979 52 diplomaten en burgers in de Amerikaanse ambassade in Teheran gijzelde. en ze 444 dagen vasthield.

Zes VS-diplomaten konden ontsnappen aan die gijzelingsactie. Zij vonden uiteindelijk onderdak bij de Canadese ambassade, waar ze drie maanden lang door Taylor en de Canadese diplomaat John Sheardown verborgen werden gehouden. Taylor en Sheardown zorgden er ook voor dat de zes diplomaten Canadese reispassen met vervalste Iraanse visa kregen. Volgens die visa maakten de zes deel uit van een Canadese filmploeg. Opdat de dekmantel perfect zou zijn, werd zelfs een speciale productiefirma opgericht en werden reclameadvertenties uitgezonden. Het vermeende filmteam kon uiteindelijk ongestoord het land verlaten.

Die geheime operatie werd door Ben Affleck verfilmd in "Argo", dat in 2013 onder meer de Oscar voor beste film won.

De Canadese eerste ministers Stephen Harper heeft de vroegere ambassadeur gehuldigd. "Ken Taylor behoort tot het beste wat de buitenlandse dienst van Canada te bieden heeft", zei hij in een reactie op het overlijden. Sheardown was eind 2012 al overleden.

(Belga/RR)

Onze partners